Acord româno-ucrainean privind micul trafic de frontieră

La Kiev a fost semnat astăzi Acordul între Guvernele României şi Ucrainei privind micul trafic de frontieră. Documentul, care fusese parafat în luna aprilie de miniştrii de externe, a fost semnat astăzi de premierii Victor Ponta şi Arseni Iaţeniuk şi va permite locuitorilor din zonele de frontieră să călătorească mai uşor în România sau Ucraina.
Acordul reglementează condiţiile trecerii frontierei româno-ucrainene de către cetăţenii din zonele din apropierea graniţei care vor să rămână pe teritoriul statului vecin pe o perioadă de cel mult trei luni. Astfel, acordul se va aplica locuitorilor români, respectiv ucraineni, pe o rază de 30 km, de o parte şi de alta a frontierei. Zona ar putea fi extinsă la maximum 50 km. De acest acord pot beneficia şi membrii familiilor cetăţenilor interesaţi, dacă locuiesc în zona de frontieră de cel puţin trei ani. Cu alte cuvinte, aceştia nu vor mai avea nevoie de viză, ci doar de un permis de liberă trecere.
În baza acordului semnat astăzi la Kiev, un număr de două milioane de locuitori din România şi Ucraina vor putea merge în ţara vecină fără a avea nevoie de viză, a spus premierul Victor Ponta. Din cei două milioane, 500.000 sunt cetăţeni ai Ucrainei, a precizat la rândul său premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie)