Gazprom a luat decizia de a mări capacitatea gazoductului maritim Blue Stream

Concernul rus Gazprom a luat decizia de a mări de la 16 până la 19 miliarde de metri cubi pe an capacitatea gazoductului maritim Blue Stream şi de a efectua lucrările de întreţinere şi reparaţie ce se impun. Blue Stream este un gazoduct prin care Rusia furnizează Turciei gaze naturale şi leagă cele două ţări prin Marea Neagră şi este format din două conducte paralele.

map_gp_eng_1
Blue Stream porneşte din Izobilnîi, Rusia, ajunge la litoral în staţia de compresoare Beregovaia, traversează Marea Neagră, ajunge în Turcia, în Samsun şi se opreşte la Ankara. Blue Stream a fost construit de compania Gazprom şi cea italiană Eni şi are o capacitate de 16 miliarde metri cubi pe an. Gazoductul asigură 65% din necesarul de gaz al Turciei.

Potrivit Biroului de presă al Gazprom, în finalul întrevederii preşedintelui Gazprom Aleksandr Miller şi a ministrului energiei şi resurselor naturale din Turcia, Taner Yildiz, s-a făcut anunţul oficial că a fost luată decizia de modernizare a staţiei de compresoare Beregovaia din Rusia şi a terminalului turc Durusu.

De asemenea, a fost luată decizia ca în viitorul apropiat să fie umplut cu gaze naturale ruseşti la capacitate maximă gazoductul Blue Stream pentru a asigura necesităţile consumatorilor turci. Gazprom a mai precizat că în acest an va fi stabilit un record istoric la livrările de gaze ruseşti în Turcia – 30 miliarde cubi de gaze, comparativ cu 26,6 miliarde cubi de gaze, anul trecut.

(www.interfax.ru – 1 octombrie)

Traducerea: Violeta Drăguţă