Preşedintele Ucrainei propune statut special pentru limba engleză

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, joi, că Ucraina trebuie ia în calcul acordarea unui statut special nu limbii ruse, ci limbii engleze.

„Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească un ministru trebuie să fie cunoaşterea limbii engleze. Iar în viitor, la fel ar trebui să se procedeze şi în cazul tuturor funcţionarilor publici, tuturor rectorilor şi decanilor din universităţi” – a subliniat Poroşenko, în timpul unui discurs susţinut la Universitatea „Ivan Franko” din Lvov.

Totodată, preşedintele a remarcat cu mândrie că la multe dintre întâlnirile internaţionale care au loc la Administraţia Prezidenţială şi Cabinetul de Miniştri funcţionarii comunică liber în limba engleză, fără să mai aibă nevoie de traducători.

În opinia preşedintelui, engleza trebuie să fie principala limbă străină predată în şcoli. De asemenea, Petro Poroşenko a amintit că studiile sociologice arată că peste 50% dintre ucraineni susţin că în Ucraina trebuie să existe o singură limbă oficială: ucraineana.

(www.atn.ua – 4 octombrie)