Adolescenta Malala Yousafzai şi activistul indian Kailash Satyarthi au câştigat Premiul Nobel pentru Pace

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai şi activistul indian pentru drepturile copiiilor Kailash Satyarthi au câştigat Premiul Nobel pentru Pace decernat în acest an. În vârstă de 17 ani, Malala devine cea mai tânără persoană din istorie care primeşte acest premiu. Adolescenta pakistaneză a fost împuşcată în cap de talibani, în octombrie 2012, pentru că a militat pentru drepturile fetelor la educaţie. Comitetul din Oslo, care a acordat distincţia, a precizat că cei doi au fost recompensaţi cu acest prestigios premiu „pentru lupta lor împotriva opresiunii copiiilor şi tinerilor”.

(www.bbc.co.uk)

Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi, onoraţi de primirea Premiului Nobel pentru Pace

 Vorbind la sfârşitul zilei sale de şcoală, în oraşul Birmingham din Marea Britanie, Malala Yousafzai a îndemnat copiii din întreaga lume să militeze pentru drepturile lor. „Adeseori este greu să îţi exprimi sentimentele, dar m-am simţit cu adevărat onorată, m-am simţit puternică şi mult mai curajoasă, pentru că acest premiu nu este doar o bucată de metal sau o medalie pe care să o păstrezi în camera ta. Acest premiu mă încurajează să merg înainte şi să cred în mine însămi, mă încurajează să realizez că sunt mulţi oameni care mă sprijină în această campanie. Luptăm împreună şi cu toţii dorim să ne asigurăm că toţi copiii au dreptul la educaţie de calitate. Este cu adevărat un moment măreţ pentru mine”, a declarat Malala după decernarea premiului.

Comitetul Nobel a declarat că indianul Kailash Satyarthi, militant pentru eradicarea sclaviei infantile şi a exploatării copiilor, l-a avut ca model pe Mahatma Gandhi. Domnul Satyarthi a declarat pentru BBC că premiul reprezintă pentru el o onoare făcută tuturor indienilor şi tuturor copiilor ţinuţi şi astăzi în sclavie.

BBC SERVICIUL MONDIAL – 10 octombrie