Revista presei internaţionale – 13 octombrie

Alegeri şi eforturi de pace – acestea sunt marile teme ale presei internaţionale. În Ungaria au avut loc alegeri locale, bosniacii au mers la urne pentru alegeri generale iar bolivienii şi-au ales preşedintele. În ceea ce priveşte eforturile de pace, amintim vizita Secretarului american de Stat la Cairo pentru conferinţa privind reconstrucţia Fâşiei Gaza şi decizia preşedintelui Rusiei de a ordona retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina.

Sub titlul „Fidesz se îndreaptă spre victorie la alegerile locale din Ungaria”, Financial Times scrie că după victoriile înregistrate la alegerile parlamentare şi la cele pentru legislativul european, partidul Fidesz al premierului Viktor Orban este considerat câştigător şi al alegerilor locale. Însă, mai scrie Financial Times, cafenelele Budapestei sunt scena unor discuţii aprinse privind paşii pe care îi va face guvernul, având în vedere că trebuie să ia măsuri nepopulare de austeritate pentru a atinge ţinta de deficit impusă de Uniunea Europeană.

În Bosnia-Herţegovina au avut loc alegeri generale. Potrivit Tanjug, peste 3,2 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a alege direct noua componenţă a Preşedinţiei de stat şi a Camerei Reprezentanţilor din cadrul Parlamentului de stat. Electoratul din entitatea Federaţiei Bosnia-Herţegovina şi-a ales o nouă Cameră a Reprezentanţilor în parlamentul entităţii bosniace şi parlamentul a zece cantoane în timp ce alegătorii din cealaltă entitate – Republica Srpska – au votat pentru Adunarea Naţională, preşedintele şi vicepreşedintele Republicii Srpska.
În Bolivia, cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-şi alege preşedintele, favorit fiind Evo Morales, pentru al treilea mandat.

The Economist scrie că succesul lui Morales este asigurat de trei factori: majoritatea bolivienilor simpli se regăsesc în persoana unui preşedinte cu origini indigene din popor, economia a crescut constant în perioada primelor două mandate iar opoziţia nu reprezintă o forţă nici în parlament, nici ca acoperire mediatică.

Presa internaţională relatează pe larg şi despre eforturile de pace pentru Fâşia Gaza şi pentru estul Ucrainei. Secretarul american de Stat, John Kerry, se află la Cairo, unde participă la o conferinţă internaţională privind reconstrucţia Fâşiei Gaza. John Kerry a pledat pentru relansarea procesului de pace israeliano-palestinian, afirmând că un acord durabil între palestinieni, israelieni şi ceilalţi vecini este realizabil, notează Jerusalem Post.

Paşi spre detensionarea situaţiei se înregistrează şi la graniţa de est a Ucrainei, după ce preşedintele Rusiei a ordonat retragerea trupelor staţionate la frontieră. Kommersant scrie că Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus al Apărării retragerea militarilor care au participat la manevrele desfăşurate în poligoanele din regiunea Rostov. Este vorba de revenirea la bază a 17.600 de militari din regiunea învecinată cu Ucraina, mai notează Kommersant.

Tot din presa rusă aflăm că premierul chinez Li Keqiang a început o vizită la Moscova. Potrivit ITAR-TASS, vor fi semnate acorduri în domeniile investiţiilor şi energiei. The Sunday Times scrie însă că vizita are loc în contextul în care Rusia se confruntă cu cea mai pronunţată izolare de la sfârşitul Războiului Rece.

„Un nou caz de Ebola în SUA”, citim în Washington Post. Ziarul scrie că un lucrător social de la Spitalul Presbiterian din Texas a fost confirmat ca fiind bolnav de Ebola, după ce a fost expus timp îndelungat contactului cu un alt pacient infectat, sosit din Africa. Şeful Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Îmbolnăvirilor, citat de Washington Post, a declarat că protocoalele de securitate din spital vor fi revizuite pentru a vedea cum a fost posibilă infectarea lucrătorului social.

(Florin Matei)