Un film documentar despre Edward Snowden a fost prezentat în SUA

La New York, a fost prezentat, în premieră, filmul documentar despre fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, care după publicarea detaliilor despre interceptarea convorbirilor telefonice ale acestei agenţii a primit azil în Rusia.
Filmul documentar „Citizenfour”, realizat de Laura Poitras, durează aproape două ore şi este un portret intim al fostului ofiţer de informaţii în perioada în care a dezvăluit documentele confidenţiale ale NSA, precum şi pregătirile pentru plecarea din SUA. Snowden a predat mass-media documentele cu privire la programul NSA, iar în iunie 2013 a fugit din Statele Unite în Hong Kong, de unde a zburat la Moscova, unde a rămas atunci când guvernul american i-a anulat paşaportul. Şederea temporară în Rusia a obţinut-o în august 2013.
Reamintim că în Statele Unite, Snowden se confruntă cu acuzaţii de spionaj, pentru că a dezvăluit programul global de interceptare a convorbirilor telefonice şi de monitorizare a NSA, care a fost aplicat în Statele Unite şi în întreaga lume. În acest an, el a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

(www.beta.rs – 13 octombrie)