Regulile unui „selfie” reuşit

Termenul „selfie” a intrat deja de mult timp în vocabularu nostru. Iar în Rusia, în încercările de evitare a englezismelor, oamenii au inventat denumiri alternative la fotografia pe care ţi-o faci singur cu camera foto a telefonului mobil. Printre acestea se numără „sebiaşka” sau „samostrel”.
Între timp, Dicţionarul Oxford al limbii engleze a recunoscut termenul „selfie” drept cuvântul anului, având în vedere frecvenţa lui de utilizare. De asemenea, de cuvântul „selfie” sunt legate multe momente interesante. Unul dintre cele mai cunoscute este cazul lui Barack Obama, care a stârnit un val de critici după ce preşedintele SUA a fost observat făcându-şi un „selfie” împreună cu premierul britanic, David Cameron, şi cu premierul danez, Helle Thorning-Schmid, chiar în timpul ceremoniei de rămas bun de la Nelson Mandela.self1
Pe reţeaua de Internet apar în mod regulat „selfie-uri” ale celebrităţilor. O parte dintre acestea nu au nimic împotriva acestui lucru, însă o altă parte se plâng că aceste fotografii personale au fost furate de hackeri. Fenomenul s-a răspândit atât de tare că fotografiile „selfie” au fost recunoscute de către utilizatorii de reţele sociale ca fiind imaginile cele mai enervante.
De asemenea, o serie de producători de telefoane inteligente au lansat noi modele de „smartphone” destinate special iubitorilor de „selfie”.
Iar pentru cei care nu au atins perfecţiunea în această abilitate, există cinci paşi simpli pentru realizarea unui „selfie” reuşit.
1. Priviţi în jurul vostru
Totul depinde de situaţia în care sunteţi. Se întâmplă ca unele „selfie-uri” să fie nepotrivite – Barack Obama a demonstrat acest lucru în exemplul său. Fiţi atenţi cu cine şi unde vă aflaţi. De asemenea, luând decizia de a face un „selfie”, convingeţi-vă că nu vă priveşte nimeni, deoarece lumea ar putea crede că sunteţi o persoană narcisistă.
2. Scopul şi fundalul fotografiei
Gândiţi-vă întotdeauna pentru ce anume faceţi fotografia. Dacă imaginea „selfie” vă este necesară pentru activitatea dumneavoastră, atunci ar trebui să alegeţi un fundal monocromatic şi să aveţi o expresie facială reţinută. Însă dacă fotografia este, de exemplu, din seria „am fost aici” (astfel de imagini sunt făcute de regulă în călătorii) şi este destinată împărtăşirii cu prietenii, atunci în acest caz nu există reguli stricte.
În orice caz, fiţi atenţi la fundal. Priviţi cine este în spatele vostru deoarece oamenii aflaţi în planul secund şi care apar întâmplător în obiectiv ar putea să-şi exprime nemulţumirea.
3. Luminozitatea corectă
Sursa de lumină este componenta cea mai importantă a oricărei fotografii şi poate face diferenţa între o poză reuşită şi una de care nu eşti mulţumit. Lumina naturală este de obicei cea mai bună şi face ca fotografia să aibă culori mult mai vii. Trebuie să reţineţi că fotografia nu trebuie realizată contra sursei de lumină pentru că alfel veţi obţine doar o siluetă întunecată.
Aveţi grijă, de asemenea, la umbre – poziţionarea incorectă faţă de sursa de lumină ar putea, de exemplu, să vă scoată în evidenţă cearcănele de sub ochi sau ar putea să producă alte efecte nedorite.
4. Respectaţi proporţiile
O problemă des întâlnită la imaginile „selfie” o constituie poziţia disproporţionată a mâinilor sau a picioarelor. Camerele foto ale telefoanelor inteligente au, de regulă, un obiectiv cu unghi larg, iar imaginile ies distorsionate la margini. Importantă este şi poziţia capului. La realizarea unei fotografii „selfie”, omul îşi apleacă de cele mai multe ori capul pe spate, fapt ce duce la scoaterea în evidenţă  a guşei şi a ridurilor faciale suplimentare. Aşa că ţineţi cont de acest lucru data viitoare când veţi face un astfel de cadru.
5. Expresia feţei
Fotografii profesionişti spun că cele mai frumoase poze sunt cele cu o expresie naturală a feţei. Însă să-ţi păstrezi această expresie în faţa camerei nu este un lucru foarte simplu, deoarece nu toţi se nasc fotomodele. Totuşi trebuie să încercaţi, cel puţin, să nu faceţi o faţă de „raţă”, pentru că aceasta arată urât. În schimb nu este interzis să zâmbiţi, iar zâmbetul natural înfrumuseţează chipul.
(Sursa: ROSBALT, Rusia)
Traducere: Svetlana Sîrbu