Comisia Europeană a aprobat propunerea de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România

Comisia Europeană a aprobat propunerea de reducere a certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie din România. Executivul comunitar a constatat astfel că schema prin care Guvernul acordă ajutoare de stat respectă normele europene.
Comisia Europeană s-a declarat practic de acord ca industria mare consumatoare de energie electrică din România să fie exceptată de la plata contribuţiei pentru promovarea surselor regenerabile de energie. Ţara noastră a notificat în iulie Comisia în acest sens. S-a constatat că firmele româneşti sunt defavorizate în raport cu alţi competitori cu care participă la comerţul internaţional. Conform executivului european, este necesară însă şi compensarea parţială a consturilor legate de finanţarea energiei verzi. Pentru schema ajutoarelor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, astfel că Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei este cea care urmează să decidă procedura de compensare a acestui efort financiar. Analiştii consideră însă că nu este exclus ca fimele mici şi medii, dar şi consumatorii casnici să susţină o parte din acest efort. Bugetul anual al acestei scheme a ajutoarelor de stat este de aproximativ 75 de milioane de euro şi de ea vor beneficia în jur de 300 de companii. Urmează să intre în vigoare de la 1 decembrie şi va avea o durată de 10 ani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 octombrie)