Începe campania de depistare a cancerului de sân la femeile din mediul rural

Campania de depistare a cancerului de sân la femeile din mediul rural începe astăzi. Testele sunt gratuite şi au loc la sfârşit de săptămână în mai multe localităţi din Argeş, Galaţi, Ialomiţa şi Teleorman. Iniţiatorii proiectului îşi propun să convingă femeile despre importanţa vizitei la medic în depistarea precoce a bolii.

O componentă importantă a campaniei din acest an este o caravană care va trece prin mai multe sate, realizată cu sprijinul voluntarilor, medici rezidenţi şi studenţi la Medicină în ultimul an – a declarat pentru Radio România Actualităţi PR-ul proiectului, Carmen Tudor.

Astăzi suntem la Retevoieşti în Argeş. Pe 25-26 octombrie o să fim în Galaţi, în satul Corod, şi în Argeş, în Miceşti şi Ştefăneşti. Pe 8-9 noiembrie suntem în satele de lângă Mioveni, tot în Argeş, iar pe 22-23 noiembrie o să fim la Ciulniţa şi Bucu, în Ialomiţa, şi la Dobroteşti, în Teleorman.

Statistica arată că această maladie este cel frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Potrivit OMS, peste 500.000 de femei mor anual în lume din această cauză, câte una în fiecare minut. În România, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de sân, iar rata mortalităţii în ţara noastră depăşeşte media europeană şi mondială de 30%.

Discutăm despre autopalparea sânului, de ce este bine să se facă acest lucru şi de ce este bine să se facă controale regulate la medic. Ce anume înseamnă mamografia şi când se face. De asemenea, când se face ecografia şi ce implică autodiagnosticarea unui nodul la sân, dacă el este cancer sau nu.