Afganistan – Creştere record a culturilor de maci destinate fabricării opiului

Cultivarea macilor pentru fabricarea opiului în Afganistan s-a situat la o cotă record, în pofida eforturilor îndelungate de combatere a traficului cu narcotice, care au costat Statele Unite 7,6 miliarde de dolari, conform unei agenţii a guvernului american.
Agricultorii afgani au cultivat suprafaţa „fără precedent” de 209.000 de hectare cu maci pentru opiu, în 2013, depăsind recordul anterior, de 193.000 de hectare, din 2007, spune John Sopko, inspector general special pentru reconstrucţia Afganistanului.
Afganistanul produce peste 80% din cantitatea de opiu fabricată ilicit în lume şi profiturile scoase din acest trafic ajută la finanţarea insurgenţei talibane. Oficialităţile din guvernul american acuză că producţia de maci alimentează corupţia şi instabilitatea, subminând administrarea corectă şi economia legală.
Biroul ONU care se ocupă de droguri a estimat valoarea culturilor de maci şi producţiei de opiu realizate în Afganistan în 2013 la aproximativ 3 miliarde de dolari, cu 50% mai mult decât valoarea de 2 miliarde de dolari estimată în 2012. „Pe fondul deteriorării securităţii din multe părţi ale Afganistanului şi nivelului scăzut de eradicare a culturilor de maci, probabil că în 2014 culturile de maci vor creşte din nou”, afirmă inspectorul Sopko în scrisoarea sa.

(THE GUARDIAN, 21 octombrie)