2014. október 23

Erdélyben is megemlékeztek az 1956-os magyar forradalomról

Csütörtökön az 1956-os magyar forradalom kitörésére emlékeztek az erdélyi magyar pártok, közösségek és polgármesteri hivatalok. Lévén, hogy Romániában október 23-a nem munkaszüneti nap, a rendezvények többségét délutánra, vagy estére időzítették. Csíkszeredában a polgármesteri hivatal, az 56-os Bajtársi Társaság és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa szervezett délben megemlékezést a Kalász lakótelepi temető bejáratánál felállított 1956-os kopjafánál. Délután az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél rendeztek ünnepi megemlékezést.Gyergyószentmiklóson este a római katolikus temetőben, az 56-os emlékműnél rendez megemlékezést a városi önkormányzat és a volt politikai foglyok szövetsége. Kézdivásárhelyen délben a református temetőben felállított kopjafánál tisztelegtek ünnepi műsorral az 1956-os szabadságharc hősei előtt a Református Kollégium tanulói.Marosvásárhelyen az RMDSZ helyi szervezete délután emléktáblát avatott a Forradalom utca 8-as szám alatt, majd a Vártemplom udvarán ünnepi beszédekkel egybekötött koszorúzással zárul a rendezvény. A Maros megyei Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében „Velünk vagy ellenünk – 1956 címmel” tartanak zenés, verses emlékműsort. Kolozsváron koradélután rendeztek megemlékezést a sétatéri 56-os emlékműnél, ahol a Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere mondott beszédet. Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vasárnap rendez ünnepséget a városháza dísztermében „1956 öröksége 1989-ben – a rendszerváltozás 25. évfordulója” címmel, amelyre Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke mellett Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök és Pozsgay Imre volt államminiszter is meghívták.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

Románia néhány éven belül fedezheti  a belső fogyasztásra szükséges gázmennyiséget

Románia néhány éven belül  belső-, illetve Moldova Köztársaság gázfogyasztása fedezésére szükséges gázmennyiséggel rendelkezhet, nyilatkozta Victor Ponta miniszterelnök, aki Medgyesen részt az első romániai földgáz-vezeték felavatásának 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. „Amennyiben 2019-ig megkezdődik a fekete-tengeri földgáz kitermelése, elégséges mennyiséggel fogunk rendelkezni ahhoz, hogy fedezzük Románia és Moldova Köztársaság gázigényét”, mondotta ez alkalommal a kormányfő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexumnál folytatódik a szakképzetlen munkások alkalmazása

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexumnál folytatódik a szakképzetlen munkások alkalmazása a föld alatti munkavégzésre, tekintettel arra, hogy a munkaerő nagyon leszorul a nagyszámú bányász nyugdijba vonulásával. A komplexum az idén összesen 90 munkást alkalmazott, a meghirdetett posztokra néhány százan jelentkeztek, még diplomás fiatalok is, illetve volt bányászok, akiket  a leépitések nyomán bocsátottak el, de olyanok is voltak, akik 50 kilóméteres távolságból is hajlandóak ingázni, csakhogy munkahelyük legyen.Az alkalmazott munkásokat négy zsil-völgyi bányába osztották fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.23)

A külföldi befektetések révén Romániában felgyorsulhat a gazdasági növekedés üteme

A külföldi befektetések segitségével és a pénzügyi szféra támogatásával Románia felgyorsithatja gazdasági növekedésének ütemét, vélekedett Guillermo Tolosa, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője, az iparpolitika témakörrel szervezett konferencián. Guillermo Tolosa szerint Romániának beruházásokat és finanszirozás-forrásokat ösztönző intézkedéseket kell mielőbb elfogadnia, amelyek ugyanakkor gyors hatással lesznek a foglalkoztatási struktúrára is. „Romániában, a lakósság mintegy 30%-a mezőgazdasággal foglalkozik, épp úgy, mint Portugáliában, 1985-ben, amikor uniós tagállam lett. A gazdasági növekedéskor újra elosztódik a munkaerő, amely az ipar és az aktiv gazdasági ágazatok fele orientálódik”, fűzte hozzá  Guillermo Tolosa. A konferencián részt vevő Constantin Niţă gazdasági miniszter úgy vélekedett, hogy a befektetések szempontjából Románia továbbra is nagyon vonzó ország, összehasonlitva  a régió többi államaival, s ez a nemrég hatályba ültetett vállalkozói adókedvezményeknek köszönhető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

Október 31-ig kifizetik minden gazdálkodónak a mezőgazdasági földterületekre járó támogatási előleget

Október 31-ig, országos viszonylatban kifizetik az 1.050.000 gazdálkodónak a mezőgazdasági földterületekre járó támogatási előleget, tájékoztatott  Daniel Constantin tárcavezető a Temes megyei gazdálkodókkal tartott megbeszélésen, megjegyezve, hogy a gazdálkodók egyrésze már megkapta a támogatási előleget és a napokban a többiek számlájára is befoly a szubvenció.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.23)

Bukarestben gazdasági fórumot tartottak az olasz nagykövetség, a gazdasági minisztérium és a Romániai Olasz Üzletemberek Egyesülete szervezésében

Olaszország bukaresti nagykövetsége, a Gazdasági Minisztérium és a Romániai Olasz Üzletemberek Egyesületének (Cofindustria) szervezésében a román fővárosban sorra került gazdasági fórumon a részvevők kiemelték a román ipar attraktivitását, mint a beruházók számára nagy lehetőségéket kináló területet. Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Olaszország prioritásai között szerepel a gazdasági növekedés és új munkahelyek létrehozása, s véleménye szerint e szempontból az ipar  egyik legfontosabb terület. Az olasz üzletemberek derülátóan tekintenek a romániai beruházási perspektivákra. Edoardo Garrone, a Cofindustria alelnöke igy vélekedett: „Amenniyben Európának sikerül túltennie magát a túlzottan összpontositott politikán és az európai országok versenyképességére fókuszál, akkor sokkal szebb jövőre számithatunk. Románia fejlődik és az ipar terén  számos lehetőséget felkinál az olasz üzletembereknek.A mezőgazdaságon, az iparon vagy az infrastruktúrán kivül szerintem még mindig van amit tenni, például az energiatermelés hatékonyságának növelésében”.Romániában mostanig 38 ezer olasz társaságot jegyeztek be, mig az elmúlt esztendőben a kétoldalú kereskedelmi cserék volumene elérte a 11,8 miliárd eurót.

(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.23)