Breviar economic, 23 octombrie – selecţiuni

de Victor Ionescu
de Victor Ionescu

România va absorbi până la finalul anului viitor cel puţin 80% din fondurile alocate ţării noastre pentru perioada 2007-2013. În acest an Bucureştiul va trimite Comisiei Europene facturi în valoare de 3,5 miliarde de euro, tot atât cât şi anul trecut. Absorbţia de fonduri europene va depăşi în 2014 50% iar în 2015 va ajunge la  80% din ceea ce a primit România în perioada 2007-2013, adică 19,3 miliarde de euro.
Ministrul Fondurilor Europene a anunţat totodată că România va fi printre primele state care va lansa încă din această lună cereri de finanţare pentru următorul cadru financiar european.

***

Pe vremuri o ţintă a bancurilor Dacia a reuşit ca în contextul cererii de maşini ieftine şi bune să devină marca auto cu cea mai rapidă ascensiune, scrie marele cotidian britanic THE GUARDIAN.
Din atelierul de asamblare Dacia de la Mioveni ies 65 de maşini pe oră, respectiv, 1.389 pe zi. Înainte de preluarea Daciei de către  Renault, în 1999, aici se produceau anual 110.000 de maşini pentru care lucrau 30.000 de oameni; astăzi, se produc 340.000 de maşini cu 14.000 de lucrători.
În ultimii ani, în timp ce alţi producători de maşini pierdeau la vânzări miliarde de euro în urma recesiunii, scrie THE GUARDIAN,  Dacia României îşi sporea vânzările.Dacia este marca auto cu cea mai rapidă ascesiune din Europa, cu vânzări pe continent care au crescut cu 35% în acest an. În primele opt luni ale anului 2014, vânzările maşinilor Dacia au crescut în Marea Britanie cu 69,7%.
În primele 12 luni de la lansare pe piaţa din Regatul Unit, Dacia a vândut 17.146 de maşini – un record în privinţa lansării unei mărci în Regatul Unit, cu modelul Dacia Sandero, care s-a vândut cu £5.995 bucata.Se estimează că în acest an britanicii vor cumpăra 461.000 de dacii îar până în 2021 în Regatul Unit vor fi vândute 604.000 de dacii.
Succesul Daciei din ultimii ani, conchide Kit Gillet, autorul substanţialului articol din THE GUARDIAN, a sporit prestigiul deja crescând al României: creşterea sa economică de 4,48 miliarde euro (£3,5 miliarde) din 2013 a reprezentat aproximativ 2,9% din PIB, compania acoperind aproximativ 130.000 de locuri de muncă din România şi 8% din totalul exporturilor ţării.

***

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a cumpărat 180.000 de tone de grâu din Franţa, România şi Rusia cu livrare în perioada 21-30 noiembrie. GASC a cumpărat 60.000 de tone de grâu din Franţa de la firma Soufflet, la un preţ de 234,44 dolari pe tonă , 60.000 de tone  de grâu din România de la firma Nidera la un preţ de 246,75 dolari tona şi 60.000 de tone de grâu din Rusia de la firma Olam la un preţ de 246 dolari tona. GASC a precizat că a plătit, în medie, un preţ de 255 de dolari pe tonă, preţ care include şi transportul.
În urma acestei achiziţii, GASC a cumpărat în sezonul 2013-2014 (care a început în luna iulie) o cantitate de 1,9 milioane tone de grâu la un preţ de cost de 480 de milioane de dolari.
Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu,  cumpără în mod frecvent grâu din România. Anterioara achiziţie fusese făcută la
3 septembrie, şi a fost tot de 60.000 de tone e la firma Bunge.
În primul semestru din acest an, România a exportat 2,46 milioane de tone tone de grâu şi porumb, în creştere cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

***

Grupul petrolier Rosneft, la care statul rus deţine aproximativ 70% din acţiuni, a cerut guvernului de la Moscova o asistenţă financiară în valoare de 2.000 de miliarde de ruble (49 de miliarde de dolari) pentru a face faţă sancţiunile impuse de guvernele occidentale pentru companiile din sectorul de petrol şi gaze naturale din Rusia.
Rosneft, companie responsabilă  pentru peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, a anunţat deja că ar putea avea dificultăţi în a asigura serviciul datoriei sale de 55 de miliarde de dolari şi a importa echipamentele  de care are nevoie pentru dezvoltarea de noi zăcăminte şi modernizarea rafinăriilor sale. După 2  trimestre din acest an, Rosneft avea datorii nete în valoare de 1.500 de miliarde de ruble şi trebuie să ramburseze datorii de 440 miliarde de ruble în 2014 şi alte 626 miliarde de ruble anul viitor.

***

Producătorii europeni din sectorul agroalimentar riscă să piardă peste 50 de milioane de euro pe an după decizia Rusiei de a include pe lista produselor vizate de embargoul impus anterior Uniunii Europene şi măruntaiele, făinile şi grăsimile animale precum şi alte produse derivate de pe urma procesării bovinelor, porcinelor şi păsărilor, afirmă Comisia Europeană.
Ţara cea mai afectată de extinderea embargoului este Irlanda, care exportă 18% din produsele europene din această categorie. Urmează Austria, Lituania, Germania şi Franţa, fiecare cu 10%.
Produsele vizate de noua restricţie a guvernului rus, anunţată luni, reprezintă jumătate din valoarea exporturilor de produse bovine europene către Rusia. Până în prezent acest sector era mai puţin afectat de embargoul instituit de Moscova în luna august .
Măsura intervine după ce Rusia a constatat 17 încălcări ale normelor sanitare şi a descoperit urme de antibiotice în produse provenite în special din Germania, Italia şi Polonia.  Comisia Europeană a declarat că efectuează verificări.

***

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar al Rusiei (Rosselhoznadzor) a decis să interzică importul din Moldova a cărnii şi a produselor derivate, începând cu data de 27 octombrie. Decizia a fost luată după ce o misiune de specialişti a verificat combinatele de carne din Moldova. Potrivit raportului întocmit de aceştia  Moldova exportă carne a cărei origine nu se cunoaşte, fiind procurată de la ţărani sau de la pieţele de prin sate. Deseori carnea nu corespunde standardelor de inofensivitate şi au fost depistate cazuri când certificatele veterinare nu erau veridice.

***

Pentru a lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic în Irak şi Siria, Statele Unite ale Americii şi asociaţii lor au cheltuit până în prezent 424 milioane de dolari, a declarat Pentagonul. Costul operaţiunii declanşate în august se ridică la 7,6 milioane de dolari pe zi.
De la începutul campaniei militare, Statele Unite şi aliaţii săi au lansat în total peste 300 de raiduri aeriene împotriva jihadiştilor SI, dintre care peste 230 în Irak şi 76 în Siria.
Statul Islamic luptă împotriva guvernului sirian din 2012, însă şi-a extins atacurile în iunie 2014 şi în Irak, cucerind teritorii întinse în ambele ţări şi proclamând un califat islamic pe teritoriile aflate sub controlul său.

***

Românii reuşesc să economisească lunar 41 de euro, iar 26% dintre aceştia îşi investesc economiile în aur sau alte metale preţioase, arată un barometru Erste Group privind posibilităţile de economisire în ţări din Europa Centrală şi de Est. Conturile de economii şi asigurările de viaţă rămân principalele produse de economisire, în condiţiile în care persoanele care economisesc consideră prioritare accesul facil la fonduri şi un risc scăzut.
Austriecii şi slovacii sunt campionii economisirii pentru al doilea an consecutiv. Austriecii şi-au majorat sumele economisite lunar cu 7 euro (la 188 euro), iar slovacii economisesc mai mult cu 6 euro faţă de anul trecut (96 euro). Croaţii (60 euro), românii (41 euro) şi ungurii (49 euro) şi-au menţinut economiile la acelaşi nivel, în timp ce cehii (75 euro) şi sârbii (35 euro) şi-au redus sumele puse deoparte cu 6 euro şi, respectiv, 1 euro comparativ cu 2013.
Persoanele care economisesc în toate statele din regiune o fac pentru a avea o rezervă financiară sau pentru situaţii neprevăzute, dar printre priorităţile populaţiei se numără şi rezervele pentru vârsta pensionarii sau achiziţiile mai mici şi mai mari.
Asigurările de pensii susţinute de guvern sunt folosite de cehi în proporţie de 55% şi unguri în procentaj de 34%. Sârbii preferă asigurările de viaţă (9%), iar românii îşi investesc economiile în aur sau alte metale preţioase (26%).

***

Elveţia se află pe primul loc într-un clasament al destinaţiilor preferate de expatriaţi, potrivit unui sondaj care evaluează condiţiile materiale şi calitatea vieţii.     Top 10 al acestui sondaj, realizat pentru banca britanică HSBC pe un eşantion de 9.288 de expatriaţi, este următorul: Elveţia, Singapore, China, Germania, Bahrein, Noua Zeelandă, Thailanda, Taiwan, India, Hong Kong. Persoanele intervievate se pronunţă asupra situaţiei lor financiare (salariu, economii, situaţie economică a ţării de destinaţie), asupra calităţii vieţii şi vieţii familiale (în special condiţiile de primire şi de educaţie a copiilor).
Elveţia este cea mai apreciată, combinând salariile confortabile (un sfert dintre expatriaţii în Elveţia declarând un venit de peste 200.000 de dolari anual) şi marea calitate a vieţii. Elveţia este astfel ţara a cărei economie inspiră cea mai mare încredere.
Asia se distinge ca regiunea cea mai propice pentru facilităţi financiare, în special China, în care 38 % dintre expatriaţi câştigă peste 200.000 de dolari anual.
Germania, a patra ţară în clasament, apare ca destinaţie sigură şi stabilă. 87 % dintre expatriaţii care locuiesc aici se declară satisfăcuţi de condiţiile economice.
Franţa se află în partea de jos a clasamentului în special din cauza unui rezultat negativ obţinut la criteriile economice şi financiare. În această categorie, ea se clasează pe locul 30 din cele 34 de ţări monitorizate.În clasamentul global, Franţa urcă totuşi pe locul 23 datorită unei bune aprecieri la calitatea vieţii (locul 8 din 34), datorită hranei bune, climatului temperat şi sistemului bun de sănătate.

***

Profitul Yahoo a urcat la 6,8 miliarde dolari în trimestrul trei din 2014 datorită câştigurilor obţinute în urma listării gigantului online chinez Alibaba. Înaintea listării din septembrie, Yahoo a vândut o parte din participaţia pe care o deţine la firma chineză, obţinând un câştig net de 6,3  miliarde de dolari.
În schimb veniturile din publicitate au scăzut cu 5%, iar veniturile totale au urcat cu 1%, la 1,15 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor. Veniturile Yahoo din produsele pentru telefoane mobile au depăşit 200 milioane de dolari în trimestrul trei din 2014 şi ar putea ajunge la 1,2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

***

Daimler AG, producătorul maşinilor Mercedes-Benz, şi-a vândut participaţia de 3,9% deţinută la compania de maşini electrice Tesla Motors Inc, pentru 780 de milioane de dolari în numerar. În urma tranzacţiei, profitul operaţional, înainte de taxe şi dobânzi, pe 2014 al Daimler va fi majorat cu respectivele 780 milioane de dolari.
În 2009, Daimler a investit 50 de milioane de dolari într-o participaţie de 9% la Tesla, apoi a vândut o parte din acţiuni unui fond de investiţii suveran din Abu Dhabi iar acum a lichidat întreaga participaţie. Daimler va continua să achiziţioneze componente de la Tesla. Cooperarea dintre cele două companii nu este afectată, a anunţat compania germană.
Luna viitoare va începe vânzarea vehiculelor electrice Mercedes în Europa, după ce aceste modele se comercializează deja în SUA.
Tesla furnizează baterii şi motoare electrice pentru vehiculele electrice Smart Fortwo şi noul Mercedes-Benz B-Class Electric Vehicle.

***

Unul dintre cele mai puternice ghiduri turistice din lume, Lonely Planet, plasează România în topul celor mai bune destinaţii de vacanţă pentru 2015 pe baza  raportului ofertă turistică – preţ.  După zece ani, de când Lonely Planet realizează topurile anuale „Best in Travel”, România este inclusă printre cele mai rentabile destinaţii ale anului 2015. În topul Lonely Planet, România ocupă locul al nouălea, după Tunisia, Africa de Sud, Shanghai, Samoa, Bali, Uruguay, Portugalia, Taiwan.