Deputații extind accesul liber al Ucrainei pe piața UE

Joi, PE a avizat pozitiv prelungirea accesului liber pe piața UE a exporturilor din Ucraina, până la sfârșitul lui 2015.

Deputații au votat cu 497 de voturi pentru, 78 împotrivă și 56 de abțineri aprobarea propunerii inițiale a Comisiei și au prelungit măsurile fără să le modifice.

”Având în vedere situația actuală, aprobarea la timp a prelungirii măsurilor de comerț autonom pentru Ucraina dovedește că UE poate acționa rapid și hotărât. Este, de asemenea, o dovadă a voinței noastre politice și a obligației morale”, a spus raportorul Gabrielius Landsbergis (PPE, LT). El a mai adăugat că aceste măsuri vor oferi o șansă producătorilor și companiilor din Ucraina să se pregătească pentru implementarea deplină a ”Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător” de la începutului lui 2016.

Măsuri comerciale unilaterale au fost luate mai întâi în aprilie, pentru a oferi un sprijin imediat economiei Ucrainei, după ce Rusia a impus restricții de acces pe piața sa ca urmare a evenimentelor politice de la Kiev din primăvară. Măsurile urmau să expire în termen de șase luni pentru a fi înlocuite de o deschidere reciprocă a piețelor, conform unui acord de asociere UE-Ucraina ratificat de cele două parlamente în septembrie.

Dar în negocierile dintre Ucraina și Rusia din 12 septembrie, UE a fost de acord să amâne crearea zonei de liber schimb comercial cu Ucraina până la 31 decembrie 2015, ca ”parte a unui proces cuprinzător de pace în Ucraina”.

 

Conținutul și actualizarea impactului măsurii

Preferințele comerciale unilaterale ridică 94,7% din tarifele UE aplicate în prezent importurilor de produse industriale din Ucraina. Ele elimină și tarifele UE pentru peste 80% din exporturile Ucrainei de produse agricole. UE restricționează volumul de produse ”sensibile”, cum ar fi cerealele, carnea de porc, vită, pui, precum și alimentele procesate, care poate fi importat fără taxe, pentru a nu afecta interesele producătorilor UE. Ucraina trebuie să respecte standardele de sănătate din UE, precum și drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept.

Statisticile furnizate de Ucraina arată că exporturile din Ucraina către UE în prima jumătate a anului 2014 au crescut cu 25% (valoare de 587 milioane USD), compensând, astfel, reducerea exporturilor Ucrainei către Rusia (-24.5%), informează Biroul de presă al Parlamentului European în România./cionescu