2014. október 29

A pártok jelentős finanszirozásokba részesültek a választási kampányban

A választási kampányban csaknem 6 millió finanszirozásba részesültek a a pártok és a független jelöltek. A legnagyobb pénzadományt a Keresztény Liberális Szövetség (ACL) kapta, mig a független jelöltek közül a pénzadományok listáját Călin Popescu Tăriceanu vezeti. Az államelnök választási kampányban a politikai pártok, választási és politikai szövetségek, valamint a független képviselők által kapott és bevallott pénzadományok összértéke október 23-án 5.963.349 lej volt. Az Állandó Választási Hatóság közleménye szerint az emlitett időpontig a legnagyobb összegben az ACL (2.360.939 lej) részesült, s utána következik sorrendben: a Szociáldemokrata Párt, az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért és a Konzervativ Párt (PSD-UNPR-PC) alkotta szövetség (2.120.579 lej), a Népi Mozgalom Párt (PMP – 728.950 lej), az RMDSZ (39.084 lej), a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD – 8.982 lej) és a Nagy-Románia Párt (PRM -1.393 lej). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Bukarest élen jár a drogfogyasztók száma szempontjából

Az Országos Kábitószerellenes Ügynökség által nyilvánosságra hozott jelentés szerint az elmúlt esztendőben több, mint 1.500 személy szorult gyógykezelésre. A jelentés alapján  a leginkább fogyasztott kábitószerek között a heroin, a kannabisz, metadon és a pszichotróp anyagok szerepelnek. A legtöbb kábitószerfogyasztó a nagyvásorokban van, azaz Bukarestben, Ilfov megyében, Jászvásáron, Kolozsváron, valamint a határmenti régiókban. Mint Sorin Oprea, az ügynökség igazgatója elmondta a kannabisz a legelterjedtebb illegális kábitószer hazánkban, amelyet mintegy 21 megyében fogyasztanak, de emellett megjelentek a pszichoaktív szerek is, főleg Bukarestben és Ilfov megyében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Az elnökválasztások után döntenek a CFR Marfă, a Tarom és Bukarest repulőtereinek vezetőségeiről

Az elnökválasztások után döntenek román államvasútak teherfuvarozó részlegének (CFR Marfă), a Tarom és Bukarest repulőtereinek vezetőségeiről, annak dacára, hogy ezirányban a határidőt október 30-ra tűzték ki, közölte Ioan Rus szállitásügyi miniszter, megjegyezve, hogy több időre van szüksége a szakértők által megfogalmazott javaslatok elemzésére és emiatt odázódott el az emlitett társaságok vezetőségeinek a kijelőlése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Viorel Hrebenciuc volt képviselőt 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték

A Legfelső Itélő- és Semmitőszék birói által szerda reggel hozott döntés értelmélben Viorel Hrebenciuc volt parlamenti képviselőt 30 napra előzetes letartoztatásba helyezik. A döntés nem jogerős. Hrebenciuc ellen hat korrupciós ügyben indult eljárás, többek között befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Megnyilt az Indagra nemzetközi mezőgazdasági kiállitás és vásár, Bukarestben

A bukaresti Romexpo kiállitási központnál szerdán megnyilt az Indagra nemzetközi mezőgazdasági kiállitás és vásár, amelyen 27 országból 700 társaság vesz részt. A mezőgazdaságnak szentelt legnagyobb szakkiállitáson a látogatók megtekinthetik a legmodernebb öntözőberendezéseket, traktorokat, illetve a mezőgazdasági hulladékok újrahasznositására szolgáló rendszereket. A kiállitás értékes mozzanata lesz a Kina-közép-kelet-európai országok fóruma, amelyre első izben kerül sor. Mint Virgil Leaurenţiu Găman mezőgazdasági főtitkár tájékoztatott, a forum munkálatait plenáris ülésszakokra osztják fel, amelyeken a delegációk vezetői beszámolhatnak az opportunitásokról és tervezeteket javasolhatnak a részvevő államok közötti együttműködés érdekében. A vásár vasárnapig tart nyitva és a belépőjegy ára 15 lej. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Andrei Demeny