Premieră la TNR: Pietroiul

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă, în premieră, spectacolul Pietroiul de Ana-Maria Bamberger şi Cristoph M. Bamberger, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Cezarina Udrescu. Premiera radiofonică se difuzează la Radio România Cultural marţi, 4 noiembrie, ora 19:00.

Montarea, o monodramă în registru comic, prezintă situaţia-limită în care se găseşte un bărbat confruntat cu un stupid accident, blocarea traseului de un pietroi, apărut într-o dimineaţă, în faţa garajului, fără vreo explicaţie logică. Este o situaţie dramatică pe care autorii o propun spre introspecţia trecutului personajului, Felix Hăbălău, şi pentru interogarea identităţii acestuia; decurg de aici întrebări legate şi de viaţa prezentă a eroului, şi de familia lui, şi de lumea în care el trăieşte.

Pe măsură ce complicaţiile se multiplică – plecarea la birou, către „jungla” cotidiană, nu mai poate avea loc, serviciile publice de urgenţă se dovedesc ineficiente, precum şi apelul disperat la intervenţia maternă. Prezenţa la şedinţa de destituire organizată de şeful direct (seducătorul soţiei, în ordinea vieţii personale), chiar în acea dimineaţă, devine imposibilă, totul e în cădere liberă… Pietroiul se transformă în partener de dialog, dar şi într-un fel de alter ego, care-i inspiră ieşirea de care are nevoie. Spectacolul este ritmat de secvenţe muzicale care dau relief desfăşurării dramaturgice şi precizează detalii semnificative ale universului emoţional al acestui „erou al timpului nostru”.

Actorul Petre Lupu – cel care dă existenţă sonoră lui Felix, personajul din monodrama menţionată, va onora cu prezenţa sa întâlnirea de la clubul de la hotelul Ramada Majestic, programată luni, 3 noiembrie, la ora 11:00. Vor participa, de asemenea, oameni de teatru şi ascultători fideli ai Teatrului Naţional Radiofonic; alături de aceştia, se va afla echipa de realizatori: regizoarea Cezarina Udrescu, ing. Mirela Georgescu – regizor tehnic, Milica Creiniceanu – regizor de studio, Stelică Muscalu – regizor muzical.