În prag de iarnă, problema energetică preocupă pe toată lumea. „Nimeni nu va îngheţa de frig” – titrează „EU Observer”, comentând pe marginea acordului privind livrările de gaze naturale ruseşti, convenit la Bruxelles între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană. Acordul trilateral, semnat după şase luni de negocieri mediate de UE, va contribui şi la „atenuarea conflictului militar din estul Ucrainei”, este de părere ziarul european. De altă părere este, însă, ziarul ucrainean „Kyiv Post”, care subliniază că intenţia separatiştilor proruşi din regiunea Doneţk şi Lugansk de a organiza duminică propriile alegeri parlamentare generează tensiuni în primul rând pentru că încalcă acordul de la Minsk. „Ucraina, Germania şi Franţa au precizat foarte clar că nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor organizate de separatişti mâine, 2 noiembrie”, punctează publicaţia ucraineană.
Situaţia din Siria şi Irak reţine în continuare atenţia comentatorilor presei internaţionale. Forţele kurde irakiene şi siriene, sprijinite de coaliţia internaţională condusă de SUA, luptă pentru diminuarea capabilităţilor grupării Statul Islamic (ISIL) şi scoaterea militanţilor din Kobani. RFI comentează declaraţiile preşedintelui Turciei şi ale preşedintelui Franţei la conferinţa de presă organizată după întrevederea avută la Paris: „Erdogan a cricitat dur sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de SUA împotriva militanţilor ISIL din Kobani, în timp ce Hollande este echivoc”. Preşedintele turc acuză SUA şi aliaţii lor că acordă o prea mare atenţie luptelor din Kobani şi face apel încă o dată la instituirea unei zone-tampon la graniţa dintre Turcia şi Siria. La rândul său, preşedintele Hollande a fost de acord că oraşul Kobani nu este crucial, în schimb, în lupta împotriva ISIL, oraşul-cheie este Alep. Pe de altă parte, François Hollande a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că are „o alianţă strategică cu ISIL”, subliniază RFI.
De altă părere sunt strategii militari americani. „Stars and stripes” îl citează pe preşedintele Statului Major Interarme al Forţelor SUA, generalul Martin Dempsey, care susţine că „este nevoie de consilieri militari în provincia irakiană Anbar, extrem de instabilă”. În prezent, subliniază publicaţia, în Irak se află 1.400 de militari americani, dintre care 600 sunt implicaţi în consilierea şi asistarea forţelor irakiene în misiunile împotriva ISIL. Cartierul general al acestor forţe americane se află în apropiere de Bagdad, dar este nevoie să fie mobilizaţi şi în alte zone pentru a sprijini trupele indigene împotriva grupării jihadiste ISIL, adaugă generalul Dempsey, citat de „Stars and Stripes”. Ziarul reaminteşte că preşedintele Obama şi alţi oficiali americani au subliniat în mai multe rânduri că trupele americane nu vor fi angajate în acţiunile combatante terestre din Irak. În plus, punctează publicaţia, „liderii politici irakieni din provincia Anbar se opun prezenţei forţelor americane”.
Nu putem încheia fără să amintim că, în unele ţări, în aceste zile se desfăşoară Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, sau Ziua Morţilor, sau Halloween. „The Independent” prezintă cum anume este marcată această sărbătoare în câteva din statele lumii: „În Mexic, sărbătoarea ţine trei zile, este un festival în care străzile marilor oraşe explodează de culoare şi lumină, o zi în care se împart dulciuri. Filipinezii îşi petrec ziua de 1 noiembrie organizând banchete şi jocuri în cimitire, iar irlandezii marchează sărbătoarea desfăşurând ceremonii tradiţionale şi aprinzând ruguri uriaşe pentru a alunga spiritele rele. În SUA, Halloween înseamnă ‘ziua cea mare’ din punct de vedere al afacerilor. Potrivit estimărilor, anul acesta s-au cheltuit pentru costume, accesorii şi bomboane aproape 7 miliarde de dolari.
Magda Baciu – Agenţia de Presă RADOR