Eva Longoria, o pasionaria latino care a luat cu asalt Texasul

Starul încearcă să mobilizeze o comunitate hispanică care cântăreşte mai greu
din punct de vedere demografic decât politic.

Actriţa portoricană Eva Longoria, star hollywoodian cunoscut mai ales ca urmare a succesului mondial al serialului Desperate Housewives /Neveste disperate/, a îmbrăţişat cauza latino, a cărei influentă şi talentată purtătoare de cuvânt este. Această brunetă picantă, strălucit strateg politic, nu-şi ascunde intenţiile: să pună persoane din comunitatea hispanică în posturi-cheie şi, de ce nu, într-o zi chiar la Casa Albă. În acest scop, ea a creat mai multe fundaţii, Futuro Fund şi Latino Victory Project, ce vizează să sprijine politicienii hispanici aflaţi la început de drum.

Având popularitate şi avere, actriţa de comedie, de orientare democrată, militează activ de la alegerea lui Bill Clinton la prezidenţialele din 1992, dar s-a manifestat mai vizibil începând cu prima candidatură a lui Barack Obama, în 2008. Energia sa şi (hiper)activismul politic au dus la susţinerea a numeroşi democraţi angajaţi în scrutinuri dificile în cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului în 2010. Ea a reintrat în misiune acum, în toamna lui 2014, tot la alegerile de jumătate de mandat, deşi se anunţă o largă victorie republicană.
«Eva este formidabilă», se entuziasmează Cory Booker, senator din New Jersey şi stea în ascensiune a Partidului Democrat. «Cunoaşte mizele şi este interesată de justiţia socială şi de politică.»
Notorietatea Evei Longoria ascunde o realitate mai puţin plăcută pentru comunitatea hispanică. În ciuda ponderii demografice în creştere (47 milioane de persoane în 2008, 60 de milioane în 2020), aceasta nu reuşeşte să se contureze ca o forţă politică semnificativă. Texasul numără deja două milioane de latinos în plus faţă de albi, având o pondere de 37,6 %. Peste 10-20 de ani, populaţia hispanică ar urma să devină majoritară. Dar în «Lone Star State», ca şi în alte părţi, impactul acesteia la urme rămâne nesemnificativ.
Numeroşi latinos, foarte muncitori de altfel, sunt obişnuiţi să trăiască în afara luminii reflectoarelor, şi de multe ori nu apar pe listele electorale, ceea ce în cazul statului Texas este valabil pentru jumătate din hispanofoni. Potenţiala comoară a voturilor suplimentare ce ar putea fi aduse în tabăra democrată este foarte atractivă. Desigur, numeroşi hispanici au fost decepţionaţi după eşecul ambiţioasei reforme a imigraţiei iniţiate de Barack Obama în 2014. Dar o schimbare a regulilor referitoare la cetăţenie nu este principala lor prioritate. Educaţia constituie principala lor preocupare, după cum au declarat 92 % din cei chestionaţi în cadrul unei anchete Pew Research, înainte de locul de muncă (91 %), şi sănătate (86 %). Reglementarea actelor de imigraţie vine abia după, cu 73 %.
«Am fost decepţionaţi, desigur, că această reformă a eşuat, dar nu este totul pierdut. Este imposibil să negi o demografie în plină creştere. Se anunţă zile mai bune pentru toată lumea în America.», a declarat recent Eva Longoria.
Cu doi ani înainte de prezidenţialele din 2016, unii ar dori să o vadă pe vedetă candidând. Pentru ca, cine ştie, într-o zi, să ţintească spre vârf, asemenea prietenei sale Hillary Clinton. Dar bătăioasa texană respinge această eventualitate. «Dn momentul în care intri în politică, ai mâinile legate. Am mult mai multă greutate şi influenţă în calitate de cetăţean.»

LE FIGARO (Franţa), 31 octombrie 2014

Traducerea: Ruxandra Lambru