La Mulţi Ani, Radio România!

La 1 noiembrie 1928 se difuza în eter prima emisiune a Radio România.

Se împlinesc astăzi 86 de ani de existenţă a SRR, de când românii au putut auzi pe unde radio primele cuvinte
„Alo, alo; aici Radio Bucureşti”.
86 de ani marcaţi de istorie şi de perioadele politice şi sociale pe care Radioul Public le-a traversat; 86 de ani în care Radio România a susţinut cultura şi civilizaţia românească şi a fost un actor important în formarea identităţii naţionale.
La ceas aniversar, într-u mesaj pe care ni l-a adresat, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel remarcă legătura între religie, Radio România şi români.
„Istoria Radioului în România a început cu rugâciunea Tatăl Nostru, aceasta fiind prima emisie pe unde hertziene a postului de radio public în anul 1928. Acest fapt ne arată credinţa neamului românesc până la instaurarea regimului comunist ateu în România. Transmiterea Sfintei Liturghii în fiecare duminică prin intermediul Radioului Public a fost constant prezentă în grila de programe, tradiţie reluată în zorii libertătţii după anul 1989. Ne bucurăm că astăzi Radio România continuă promovarea valorilor religios-morale şi de apărare a demnităţii umane într-o societate din ce în ce mai afectată de indiferentism faţă de cult şi de cultură, dar ataşată în mod exacerbat de realităţile efemere. La Mulţi Ani, Radio România!” a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel.
Mesaje de la partenerii internaționali
  • Societatea Română de Radiodifuziune este din anul 1993 membru al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.
EBU este considerată cea mai importantă alianţă din lume a serviciilor publice de radio şi televiziune.
 Directorul general EBU, Ingrid Deltenre, a adresat Radio România următorul mesaj cu ocazia aniversării sale:
„Dragi ascultători, în numele Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, care are 74 de membri, vreau să felicit Radio România pentru cea de-a 86-a aniversare şi sper ca Radio România să rămână un însoţitor relevant şi de încredere al zilelor dumneavoastră, de dimineaţă şi până seara”, a mai declarat Ingrid Deltenre.
  • Radio România este partener şi al ABU – Uniunea Asiatică de Radio şi Televiziune.
Organizaţia cuprinde peste 250 de membri, care acoperă mai mult de jumătate din populaţia lumii.
Javad Mottaghi este secretarul general al Uniunii Asiatice de Radio şi Televiziune.
„În numele Uniunii Asiatice de Radio şi Televiziune, vreau să felicit Radio România pentru această aniversare. Serviţi interesele publicului de 86 de ani. Aţi reuşit să câştigaţi încrederea românilor şi vă urez toate cele bune în anii care vin. Noi, la ABU, sprijinim Radio România şi ne bucurăm să vă fim parteneri. Am apreciat interpretarea Orchestrei Naţionale Radio la Kuala Lumpur anul acesta. A fost un eveniment foarte ascultat. Radioteleviziunea Asia a difuzat acest concert şi a fost foarte bine primit de public. A adus România mai aproape, atât de Malaezia, cât şi de regiune” a mai spus Javad Mottagh.
RADIO ROMANIA ACTUALITATI – 1 noiembrie