Peste 58.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne asigură ordinea şi paza secţiilor de votare

Scrutinul pentru alegerea preşedintelui României a început de trei ore. Cei peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, până la ora 21:00, pentru a decide cine va ocupa cea mai înaltă funcţie în stat în următorii cinci ani. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, pe tot parcursul zilei se pot elibera acte de identitate, serviciile de evidenţă a persoanelor din toată ţara având astăzi program special de lucru până la închiderea secţiilor de votare. Peste 58.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne asigură ordinea publică la nivel naţional, a mai precizat în această dimineaţă Monica Dajbog.

Monica Dajbog: În interiorul secţiilor, reponsabilitatea legală aparţine preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, care sunt obligaţi să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Este interzisă sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare, să voteze sau să nu voteze în anumit candidat. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activat Centrul Operaţional de Comandă, care va coordona şi monitoriza misiunile efectivelor mobilizate la nivel naţional. Comandamente operaţionale similare au fost activate în fiecare judeţ, pentru a asigura intervenţia rapidă la toate sesizările privind posibile incidente electorale sau alte situaţii de încălcare a legii.

Biroul Electoral Central va oferi din trei în trei ore informări asupra prezenţei reale la urne. Prima astfel de raportare va fi la ora 11:30.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 noiembrie