Veteranii războiului de la Nistru au protestat și noaptea la Primăria Chișinău

Un grup de 20 de refugiați și veterani ai războiului de la Nistru au continuat în această noapte protestul la Primăria municipiului Chișinău, început luni, 3 noiembrie.

Potrivit primarului Dorin Chirtoacă la această oră în incita primăriei se mai află aproximativ 20 de persoane. Aceștia cer să li se dea dreptul de a putea privatiza gratuit apartamentele sociale pe care le-au primit în folosință. Primarul capitalei le-a explicat, însă, că apartamentele nu pot fi transmise în proprietate până nu va fi achitat creditul către Banca Europeană pentru Dezvoltare a Consiliului Europei care a finanțat construcția caselor pentru refugiați.

Municipiul Chișinău și Guvernul au primit finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar creditul urmează să fie întors într-o perioadă de 10-15 ani. Privatizarea acestor locuințe ar însemna încălcarea acordului internațional, iar Primăria ar trebui să achite din bugetul municipal 60 de mln de lei, cât au mai rămas de achitat, a menționat Dorin Chirtoacă. Apartamentele pot fi privatizate numai după achitarea creditului, a subliniat primarul Chișinăului.

160 de familii, ai căror membri au luptat în războiul din regiunea transnistreană, au primit în anii 2008 și 2010 apartamente în sectorul Ciocana al capitalei. Inițial era interzisă privatizarea locuințelor, însă o hotărâre a Curții Supreme de Justiție a permis acest lucru.

Sursa: RADIO CHISINAU