2014. november 6

Az elnökválasztások első fordulójának végeredménye

Ma jelentette be az elnökválasztások első fordulójának végeredményét a Központi Választási Iroda. Marian Muhuleţ, a Központi Választási Iroda szóvivője elmondta: a végleges eredményeket azután közlték, hogy megkapták a megyei választási irodáktól az összesített adatokat tartalmazó jegyzőkönyveket. Az elnökválasztások első fordulójában a végleges eredmények szerint Victor Ponta a szavazatok 40,44 század százalékát, Klaus Iohannis pedig 30,37 század százalékát szerezte meg. Kelemen Hunor, az RMDSz elnökjelöltje a szavazatok számának tekintetében a nyolcadik helyen végzett 3,47 század százalékkal. Az első fordulóban országszerte összesen 9 millió 723 ezer 232 választópolgár járult az urnák elé, ami 53,17 század százalékos részvételi arányt jelent. A második fordulóra november 16-án kerül sor. Az alkotmánybíróság tegnap mind a tizenkét, az első forduló eredménye ellen benyújtott óvást elutasította, köztük Gheorghe Funar és Monica Macovei független jelöltek óvásait is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Előre kitölthető a szavazati nyilatkozat

Jelentősen megkönnyíti a külföldön élő romániaiak szavazását az államfőválasztás második fordulójában, hogy most már előre kitölthető a szavazati jog gyakorlásához szükséges nyilatkozat.A külügyminisztérium szerdán közölte, hogy a honlapján már elérhető a formanyomtatvány. Kitöltésével a választó garantálja, hogy nem adta le más szavazókörzetben is a szavazatát. A hamis nyilatkozat bűncselekménynek számít. A hatóságok az intézkedéssel a többszöri szavazást kívánják meggátolni. Mint ismert, az első fordulóban többek között azért alakultak ki botrányosan hatalmas sorok a külföldi szavazókörzeteknél, mert a pecsételés előtt a választóknak előbb ki kellett tölteniük a helyszínen a nyilatkozatot. Ezt most már megtehetik otthon is, fontos azonban, hogy aláírni a formanyomtatványt csak a választási biztos jelenlétében lehet – figyelmeztet a külügyminisztérium. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Az RMDSZ a választók belátására bízza a döntést

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség választóinak belátására bízza azt a döntést, hogy kit támogatnak a elnökválasztás második fordulójában. A döntést Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelentette be a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtöki kolozsvári ülése után. Kelemen Hunor elmondta, a SZÁT tagjai szinte egyöntetűen elutasították azt hogy a szövetség Klaus Johannist támogassa a második fordulóban. Elutasították a jobboldali jelöltnek azt a hozzáállását, hogy „csak a magyarok szavazatait akarja, de nem képes meghallani a magyar közösség hangját is”. Hozzátette, Victor Pontát megbízható partnernek ismerték meg, nem rajta, hanem a Klaus Johannis pártján múlt, hogy az RMDSZ nem léphetett kormányra már közvetlenül a 2012-es parlamenti választások után. Azt is a miniszterelnök jó döntésének tartotta, hogy a korábbi liberális kormányfőt, Calin Popescu Tariceanut kérné fel megválasztása esetén kormányalapításra. Az RMDSZ elnöke kijelentette, Victor Ponta támogatását az tette lehetetlenné az RMDSZ számára, hogy az egyik koalíciós partner a szélsőségesen magyarellenes Corneliu Vadim Tudort is bevonta Ponta támogatói sorába. „Úgy gondoljuk, egyetlen percig, egyetlen óráig sem lehetünk azon az oldalon, amelyiken Corneliu Vadim Tudor van” – jelentette ki Kelemen Hunor. Kelemen Hunor elmondta, a második választási fordulóval kapcsolatos döntést egyetlen tartózkodással, ellenszavazat nélkül hozta meg a szövetség döntéshozó testülete. Újságírói kérdésre kijelentette, nem hiszi, hogy a döntés miatt kizárnák az RMDSZ-t a koalícióból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

15 lejjel nőtt szeptemberben az átlagfizetés Romániában

15 lejjel nőtt szeptemberben az átlagfizetés Romániában az előző hónaphoz viszonyítva – az Országos Statisztikai Hivatal szerint. A szeptemberi bérnövekedés 0,9 tized százalékos volt, ami 1698 lejes átlagkeresetet jelent. A legnagyobb bérezéseket a kőolajiparban jegyzik, itt az átlagfizetés 5776 lej, míg a legkisebbeket a vendéglátóiparban, ahol egy pincér átlagban 996 lejt keres egy hónapban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Andrei Demény