Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat astăzi, 6 noiembrie, Memorandumul de înţelegere privind suportul oferit Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017 şi un document de finanţare pentru realizarea prevederilor Acordului de Liber Schimb. Documentele au fost semnate la Chişinău de către Johannes Hahn, comisar UE pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere, şi de către Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova, transmite IPN.
În perioada vizată de memorandum, 2014-2017, Moldova va putea primi până la 410 milioane de euro din partea UE. Pentru 2014, sunt planificate 131 de milioane, dintre care 30 au fost oferite astăzi prin acordul de finanţare pentru susţinerea implementării Zonei de Liber Schimb. Acesta vizează competitivitatea întreprinderilor mici, dezvoltarea legislaţiei conform standardelor de calitate ale UE şi promovarea exporturilor şi a oportunităţilor investiţionale, precum şi campaniile de comunicare şi informare privind Acordul de Asociere cu UE, care vor ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să înţeleagă beneficiile şi oportunităţile pe care le aduce Acordul de Asociere, inclusiv posibilitatea de a creşte accesul pe piaţa UE.
Premierul Iurie Leancă a remarcat, în cadrul ceremoniei de semnare a documentelor, că aceasta este prima vizită în străinătate a lui Johannes Hahn în noua sa funcţie de comisar european pentru vecinătate şi negocieri pentru extindere. Una din principalele teme discutate cu oficialul european a fost reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, pentru care Moldova a primit deja un grant de 60 de milioane de euro.
„Pentru ca acordul să dea roade, reformele trebuie să fie continuate, după cum a accentuat premierul. Corupţia trebuie oprită şi prevenită. Puteţi să atrageţi investitori şi companii străine doar dacă reduceţi nivelul corupţiei, dacă veţi avea un sistem judecătoresc mai transparent şi de încredere. Acesta e un lucru la care trebuie să lucrăm împreună şi trebuie să discutăm despre căi şi modalităţi prin care vă putem ajuta şi asista în implementarea unei justiţii independente”, a declarat comisarul european Johannes Hahn.
Fondurile UE pentru implementarea Acordului de Liber Schimb au fost acordate Republicii Moldova în 2014 prin mecanismul ‘more for more’ (mai mult pentru mai mult) al noului Instrument European de Vecinătate: programul umbrelă pentru mai multe ţări. Acest mecanism recompensează progresul reformelor democratice prin alocarea suplimentară de fonduri.
(IPN – 6 noiembrie)