O firmă elveţiană transformă, la cerere, cenuşa umană în diamante

O firmă elveţiană – care are o reprezentanţă şi în România – a devenit celebră pentru modalitatea neobişnuită prin care a ales să ofere rudelor celor răposaţi o soluţie de a rămâne aproape de cei dragi. Serviciile sale constau în transformarea rămăşiţelor incinerate într-un diamant.
Cum funcţionează acest proces? În primul rând, din cenuşa umană este extras carbonul. Organismul este format din circa 18% carbon, iar după incinerare rămâne un procent de aproximativ 2%. Acesta este filtrat printr-un proces chimic şi transformat în grafit. Grafitul este încălzit la 1.500 de grade Celsius şi supus unei presiuni de câteva sute de mii de kilograme forţă cu ajutorul unor maşini speciale.

diam2bis

Rezultatul este un diamant care variază ca nuanţe de la alb la albastru închis, în funcţie de concentraţia de bor din cenuşa umană.

diam2

Diamantul este faţetat şi lustruit, iar cele mai multe persoane aleg ca el să fie montat pe o bijuterie.
Această transformare nu este ieftină, dar costul poate fi comparat cu cel al unei înmormântări decente: în jur de 4.000 de dolari.
Din punct de vedere ştiinţific, procedeul este fascinant, dacă ne gândim că un om poate deveni o piatră preţioasă. Există controverse, evident, dar punând în balanţă alternativele, cel puţin aceasta nu este atât de …macabră.

diam1

Sursa: www.awareness-time.com

Bianca Ioniţă