Preţul petrolului are întotdeauna o componentă politică – afirmă preşedintele rus, Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că la orginea actualei scăderi a preţului petrolului s-ar afla politica anumitor state, dar şi acţiuni speculative, favorizate de lipsa legăturilor directe între pieţele fizice de petrol şi cele financiare, unde este tranzacţionat. Vladimir Putin a făcut aceste aprecieri într-un interviu acordat presei chineze, înaintea Summitului Economic Asia-Pacific, de la Beijing, care începe duminică.

Potrivit liderului rus, preţul petrolului are întotdeauna o componentă politică, dar în anumite momente de criză se creează senzaţia că politica este cea care prevalează în formarea preţurilor la energie. Între măsurile pe care Rusia le are în vedere în această situaţie, Putin a menţionat reducerea dependenţei excesive pe piaţa europeană de hidrocarburi, inclusiv prin creşterea exporturilor de petrol şi gaze în zona Asia-Pacific. Bugetul Rusiei este critic dependent de exportul de hidrocarburi.

Anul acesta el a fost constituit pe baza unui preţ de 93 de dolari barilul, în timp ce preţul petrolului rusesc a scăzut de la 108 dolari, anul trecut, la 83 în prezent. Acest factor, alături de sancţiunile occidentale şi de riscurile geopolitice legate de criza ucraineană au provocat în acest an deprecierea rublei, cu peste 40% în raport cu dolarul, şi peste 26% în raport cu euro. Ieri, pentru prima dată în istorie euro a depăşit 58 de ruble, iar dolarul 46, aceasta fiind şi reacţia la decizia Băncii Centrale de a renunţa la intervenţiile valutare în sprijinul rublei, după ce luna trecută a cheltuit în acest scop peste 30 de miliarde de dolari.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 noiembrie