MAE a transmis că specialiştii săi studiază legea privind alegerea preşedintelui României

Cu o săptămână înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale continuă disputa dintre Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe cu privire la competenţele de organizare a secţiilor de votare din străinătate. Disputa are loc după ce în turul întâi, duminica trecută, românii de peste hotare s-au plâns că nu au putut vota din cauza deficienţelor organizatorice.

Ministerul de Externe a transmis astăzi că specialiştii săi studiază legea privind alegerea preşedintelui României, precum şi hotărările, deciziile, adresele şi comunicatele Biroului Electoral Central, pentru a stabili care sunt atribuţiile sale la scrutinul prezidenţiale. Tot astăzi, Biroul Electoral Central a ţinut să precizeze că legislaţia în vigoare stipulează că doar Ministerul Afacerilor Externe are atribuţii cu privire la organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate.

Precizarea a fost făcută după ce anterior ministrul de externe Titus Corlăţean a susţinut că legislaţia nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate şi nici prelungirea programului de vot, dar a precizat că va fi crescut numărul de cabine de vot şi de ştampile în turul al doilea al prezidenţialelor. De asemenea, Ministerul de Externe de la Bucureşti a promis că va asigura personalul necesar pentru a permite un proces de vot fără dificultăţi în străinătate. Românii din mai multe ţări europene s-au plâns că la primul tur de scrutin au aşteptat ore întregi la coadă fără a reuşi de cele mai multe ori să voteze. Au urmat manifestaţii atât în ţară, cât şi peste hotare, pentru ca românii din diaspora să poată vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, peste o săptămână, la 16 noiembrie.

In turul întâi al alegerilor prezidenţiale au votat în cele 294 de secţii organizate în lume peste 161.000 de cetăţeni români cu drept de vot. Se estimează că peste trei milioane de români trăiesc în străinătate, dar nu există o statistică oficială în acest sens.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie