2014. november 10

Teodor Meleşcanut nevezték ki a külügyminiszteri posztra

Traian Băsescu államfő jóváhagyta Teodor Meleşcanu kinevezését a külügyi tárca élére, akit Victor Ponta román kormányfő jelölt Titus Corlăţean helyett, aki a külföldi választókerületek körüli jogviták miatt hétfőn lemondott a román diplomácia éléről. Az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy az országban 9,5 millió román állampolgár szavazott „rendellenességek nélkül” az elnökválasztás első fordulójában, mig külföldön 160 ezren adták le voksukat, és mivel néhány külképviseleten akadtak olyanok, akik a nehézkes ügyintézés miatt nem jutottak sorra, a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a második fordulóban külföldön is mindenki leadhassa szavazatát.Ponta maga is megerősítette Corlăţean álláspontját, miszerint nincs jogi alapja az újabb külföldi választókörök felállítását célzó ellenzéki követelésnek. Victor Ponta szerint Traian Băsescu távozó államfő és a jobbközép ellenzék csak azért követel ilyen „törvénytelenséget” a külügyminisztériumtól, hogy ezzel ürügyet teremtsen a választás törvényességének megkérdőjelezésére.Cătălin Predoiu, a Demokrata Liberális Párt elnöke, volt igazságügyi miniszter is úgy értékelte, hogy Titus Corlăţean lemondása nem oldja meg az elnökválasztás első fordulójában felmerült problémákat, s véleménye szerint, az újabb, külföldi szavazókörzeteket kormányrendelet révén hozhatják létre a román diaszpóra számára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.10)

Épitész Konferencia, Bukarestben

Hétfőn, Bukarestben megkezdődött a Romániában valaha is rendezett legnagyobb Épitész Konferencia, amelyen 16 országból több, mint 400 szakember vesz részt. E rendezvény részét képezi egy egész sor hasonló eseménynek, amelykre az idén került sor, a román fővároson kivül, Varsóban és Budapesten. A konferencia keretében a kortárs európai épitészet jeles személyiségei megtekintik a bukaresti Victoria sugárúton található tiz épület-szimbólumot. A konferenciával párhúzamosan a bukaresti Román Kultúrális Intézménynél kiállitást szerveztek, amelyen az 1869 és 1989 közötti időszakban a román hirneves épitészek által készitett mintegy 120 alkotást mutatják be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.10)

Több mint 7 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Az év első kilenc hónapjában 7,4 százalékkal nőtt a román ipari termelés, a kiigazított érték szerint a bővülés 8,5 százalék volt a tavalyi hasonló időszakhoz képest, közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet. A növekedés elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető, amely 8,8 százalékkal bővült. A kitermelő ipar mintegy 0,6 százalékkal növekedett, miközben az energiaipar 3,6 százalékkal csökkent. A statisztikai adatok szerint a behozatal 43,3 milliárd euró volt (192,9 milliárd lej), ami időarányosan 6,6 százalékos bővülésnek felel meg, mig az export értéke 173,9 milliárd lej (39,1 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg hiánya az első kilenc hónapban 19 milliárd lej (4,2 milliárd euró) volt. A román kormány az idén 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.10)

Kritikus helyzetben van a Mehedinţi megyei Nukleáris tevékenységekkel foglalkozó önálló ügyvitelű egység

A Mehedinţi megyei Nukleáris tevékenységekkel foglalkozó önálló ügyvitelű egység (R.A.A.N.) 100 alkalmazottja hétfőn sztrájkörséget tartott a vállalat székháza előtt, elégedetlenségüknek adva hangot amiatt, hogy nem fizették ki telejes egészében az októberi bérjogaikat. A tiltakozók ugyanakkor a vállalat csődbiztosának leváltását is követelték, mivel véleményük szerint a vállalat miatta került a jelenlegi helyzetbe. A vállalat 200 millió euróval tartozik hitelezőinek és már egy éve, hogy fizetésképtelennek nyilvánitották. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.10)

Az új katonai nyugdijtörvény „világos lesz és nem ad helyet az értelmezéseknek”

Mircea Duşa védelmi miniszter hétfőn, Konstancán, tartalékos katonákkal találkozott, akiknek megigérte, hogy az új katonai nyugdijtörvény „világos lesz és nem ad helyet az értelmezéseknek”. „A tervezetet jóváhagyás végett az illetékes szervek elé bocsátottuk és nemsokára megtesszük a szükséges eljárásokat a dokumentum jóváhagyásáért”, fűzte hozzá a miniszter. A tartalékos katonák a maguk részéről elmondták véleményüket a miniszternek a katonai nyugdijtörvénnyel kapcsolatosan, ismertették problémáikat, amelyekkel a decentralizált intézmények szintjén szembesülnek, illetve elégedetlenségüket amiatt, hogy nyugdijaikat nem indexelték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.10)