Relaţiile dintre Rusia şi Europa la 25 de ani de la căderea zidului Berlinului

Kievul şi Occidentul îi acuză pe separatiştii pro-ruşi de doborârea zborului MH17 cu ajutorul unei rachete sol-aer de tipul Buk, furnizat de Rusia. Moscova însă neagă categoric şi sugerează că Kievul ar fi fost responsabil de tragedie. Oricum, la 25 de ani după căderea Zidului Berlinului şi sfârşitul războiului, Occidentul şi Rusia sunt la cel mai scăzut nivel al relaţiilor lor, iar fostul preşedinte al URSS la acea vreme, Mihail Gorbaciov, a avertizat chiar la ceremoniile ţinute la Berlin că un nou război rece este aproape. Ceremoniile au adus la Berlin peste un milion de oameni, cetăţeni germani, dar şi turişti.

Momentul istoric de la 9 noiembrie 1989, de referinţă pentru Germania, dar şi pentru restul lumii. A fost sărbătorit la Berlin un sfert de secol mai târziu cu spectacole în aer liber, care au adunat peste un milion de oameni. 7.000 de baloane luminoase au fost lansate ieri de-a lungul Zidului care i-a separat pe germanii din est şi vest, dar şi Europa, timp de 28 de ani, iar cancelarul Angela Merkel le-a spus oamenilor că aşa cum a arătat căderea zidului Berlinului, visele pot deveni realitate. Potrivit agenţiilor de presă, cancelarul german a fost de părere că evenimentele de atunci sunt un mesaj de speranţă valabil şi astăzi pentru popoarele oprimate în Ucraina, în Siria, în Irak şi peste tot în lume, unde libertăţile şi drepturile omului sunt ameninţate sau încălcate.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, aclamat de cetăţenii germani pentru rolul jucat în căderea Zidului Berlinului, a avertizat că lumea este în pragul unui nou război rece, din cauza tensiunilor la care au ajuns ţările occidentale şi Rusia, în urma conflictul ruso-ucrainean. Mihail Gorbaciov le-a recomandat liderilor actuali să renunţe la acuzaţiile reciproce şi să încerce să reconstruiască o relaţie bazată pe încredere şi cooperare, aşa cum au reuşit liderii celor două părţi la începutul anilor ’90. Mihail Gorbaciov a acuzat Occidentul şi în special Statele Unite că după căderea cortinei de fier şi dispariţia Uniunii Sovietice, au căzut în triumfalism, iar rezultatul a fost incapacitatea marilor puteri de a rezolva crize precum cele din Iugoslavia, Orientul Mijlociu sau Ucraina.

Un mesaj total diferit a avut Papa Francisc. Suveranul Pontif le-a spus pelerinilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru că acolo unde există un zid, inimile oamenilor sunt împietrite şi că este nevoie să fie construite poduri între oameni, şi nu ziduri. Fostul zid al Berlinului a fost construit în august 1961 pe o lungime de 160 de kilometri, iar 138 de oameni au fost ucişi, încercând să treacă din estul spre vestul Germaniei. Agenţia Reuters scrie că la 25 de la căderea Zidului Berlinului şi după ce Germania s-a reunit şi a finanţat estul ţării cu 2.000 de miliarde de euro, încă rămân diferenţe între estul şi vestul ţării în modul de a vota, în ce priveşte veniturile şi prosperitatea, ca şi rata şomajului, care este de două ori mai mare în estul Germaniei. Un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea din Mannheim a explicat că 40 de ani de separare i-au marcat pe mulţi oameni şi chiar dacă diferenţele se reduc, acest lucru se întâmplă mai lent decât au sperat cei care au ieşit pe străzile Berlinului în noiembrie 1989.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 noiembrie