Întâlniri la nivel înalt, reuniuni şi negocieri – sunt subiectele predilecte ale presei internaţionale. Aceasta urmăreşte cu atenţie summitul APEC de la Beijing, la care participă „greii” politicii mondiale, printre care preşedinţii SUA şi Rusiei sau premierul Japoniei. Pe de altă parte, în Oman au loc discuţii pe tema programului nuclear iranian.
Reuniunea anuală a Forumului pentru cooperare economică Asia-Pacific, de la Beijing, furnizează presei teme de dezbateri dar şi controverse. Informaţiile apărute în legătură cu o discuţie între preşedinţii SUA şi Rusiei pe coridoarele Forumului a fost dezminţită de secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. Potrivit Ria Novosti, el a declarat că „Nu a existat nicio discuţie între Putin şi Obama. Într-adevăr, cei doi s-au salutat unul pe celălalt. Ei nu au schimbat decât câteva cuvinte”. Slăbit în planul politcii interne, preşedintele SUA speră să-şi întinerească strategia sa asiatică în cursul turneului de o săptămână, insuflând o nouă viaţă pactului de liber schimb Trans-Pacific Partnership, scrie The Washington Post. China şi Japonia au făcut un prim pas spre ameliorarea relaţiilor, cu ocazia summitului. Financial Times notează că preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul japonez Shinzo Abe au avut o primă întrevedere extrem de importantă şi, date fiind încordatele relaţii chino-japoneze, evenimentul este considerat drept cel mai bun semnal începând din anul 2012, când ambii politicieni au venit la putere. China face un nou pas şi către Rusia, prin semnarea a încă unui acord privind furnizarea a 30 de miliarde de metri cubi anual de gaz rusesc, scrie Gazeta Wyborcza din Polonia.
Discuţii la nivel înalt şi în Oman, unde continuă convorbirile asupra programului nuclear al Iranului. Nevoia urgentă de a ajunge la o înţelegere în tratativele menite să ţină în frâu capacitatea nucleară a Iranului i-a făcut pe negociatori să se întâlnească şi noaptea târziu, ameninţaţi fiind de termenul-limită, 24 noiembrie, scrie The Washington Post. În Oman, secretarul de stat american John Kerry şi negociatorul Uniunii Europene în dosarul nuclear iranian Catherine Ashton se întâlnesc cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.
Situaţia din estul Ucrainei dar şi contextul global de securitate sunt teme abordate pe larg de presa internaţională. În cursul unei vizite în Kazahstan, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că situaţia din regiunile estice ale Ucrainei controlate de rebelii proruşi se agravează. Agenţia de presă EPA notează că ministrul german a lansat un apel ambelor părţi să urmeze liniile acordului de la Minsk. Un semnal de alarmă în privinţa securităţii globale este tras de grupul de reflecţie European Leadership Network, care arată că incidentele militare înregistrate în ultimele luni între Rusia şi NATO poziţionează relaţiile dintre cele două părţi la nivelul Războiului Rece. Potrivit The New York Times, raportul subliniază că „perpetuarea unei confruntări explozive între o putere nucleară şi o alianţă de puteri nucleare împreună cu partenerii acesteia poate fi considerată în cel mai bun caz drept riscantă. Şi, în cel mai rău caz, ar putea fi catastrofală”.
Gruparea islamistă radicală ISIS, considerată o ameninţare la adresa securităţii mondiale, pare să îşi fi pierdut al doilea şef ierarhic. Portalul Al Arabiya News scrie, citând surse tribale, că adjunctul liderului grupării ISIS, Auf Abdulrahman Elefery, cunoscut drept Abu Suja, a fost ucis într-un atac aerian al coaliţiei conduse de Statele Unite asupra unui convoi al organizaţiei jihadiste. Iar Daily Mail merge şi mai departe, anunţând că însuşi liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi s-ar afla printre cei răniţi în cursul atacului.
Pentru final, am păstrat o informaţie optimistă din India. Premierul Narendra Modi a numit un ministru pentru Yoga şi Ayurveda. Publicaţia online indiană Khalej Times scrie că premierul Modi, un vegetarian convins care practică zilnic yoga, a luat decizia pentru a relansa aceste vechi practici.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR