RFI: Soluţionarea problemei votului în diaspora: dilemă legală sau politică?

Din punct de vedere tehnic şi legal, problema votului în diaspora este în impas major: legea lasă foarte puţin spaţiu de manevră actorilor implicaţi în desfăşurarea procesului să mai schimbe radical situaţia şi, spre exemplu, să ia decizii precum crearea unor noi secţii de votare sau prelungirea programului de vot.

Declaraţiile au fost făcute la RFI de politologul Alexandru Radu. Acesta explică bunăoară că, în cazul în care Biroul Electoral Central ar vrea să ia astfel de măsuri în calcul va fi nevoie de un vot majoritar al tuturor membrilor acestuia pentru ca hotărârea să fie validă. Chiar şi aşa, ea ar putea fi pusă sub semnul întrebării pentru că un articol din legea electorală prevede expres că nu sunt permise schimbările radicale în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin. Totuşi, o astfel de hotărâre s-a luat în 2004, tot la alegerile prezidenţiale, când BEC a suplimentat secţiile speciale în gări, aeroporturi ş.a.m.d. Cum a existat însă consens politic, hotărârea nu a fost atacată la Curtea Constituţională şi alegerile au fost validate, aminteşte politologul Alexandru Radu, adăugând că scenariul s-ar putea aşadar repeta.

Dar ce se poate face dacă BEC nu ia în calcul o astfel de hotărâre? Poate emite guvernul o ordonanţă de urgenţă prin care să ia aceste măsuri? În acest caz, pericolul atacării ordonanţei la Curtea Constituţională şi al invalidării alegerilor ar fi şi mai mare, mai ales că actul ar fi emis de guvernul Ponta, Ponta care candidează şi în alegerile prezidenţiale. Şi în acest caz însă, dat fiind că miza este una importantă, şi anume luarea unor măsuri care să le permită dreptul de a vota unor cetăţeni români, drept inviolabil, dacă va exista consens politic şi opoziţia nu va ataca ordonanţa, atunci aceasta ar fi o posibilă soluţie, admite politologul Alexandru Radu conchizând că, de fapt, cheia nu este una tehnică ci mai ales una politică acum.

În fine, Alexandru Radu mai avertizează asupra unui lucru : timpul rămas până la turul doi e foarte scurt şi demisia ministrului de externe complică situaţia, drept care devine din ce în ce mai puţin plauzibil fizic să se ia măsuri precum suplimentarea secţiilor de votare dacă se mai amână mult o decizie în acest sens.

RFI, 10 noiembrie 2014

Un articol de: Lea Berzuc


Puteti accesa mai multe materiale din aceasta categorie abonandu-va la buletinul „Romania vazuta din Strainatate”.
Pentru a primi o oferta personalizata puteti vizita Oferta RADOR sau va rugam sa ne contactati prin departamentul nostru de vanzari:
Iuliana Gheorghe Tel: 0756.079.558 sau 021.303.1608, e-mail: iuliana.gheorghe@radioromania.ro