2014. november 12

A külügyminisztérium felhivást intézett a külföldi szavazókörzetek választási irodáinak tagjaihoz

A külügyminisztérium a külföldi szavazókörzetek választási irodáinak tagjaihoz intézett felhivásában azt kérte, hogy a szavazás napján legyenek jelen a szavazókörzetekben és kivétel nélkül teljesitsék az elnökválasztás második fordulójában rájuk háruló feladatokat. A külügyminisztérium azzal indokolta felhivását, hogy a Központi Választási Iroda elutasitotta ama kérését, hogy amennyiben a választás napján a szavazókörzetek választási irodáinak tagjai esetleg nem lesznek jelen, helyettesitsék őket a külügyminisztérium által javasolt személyekkel. A törvény értelmében – jegyezte meg a külügyminisztérium – a választási irodák tagjai törvénysértést követnek el, ha nem vesznek rész a szavazókörzetek munkájában.A külügyminisztérium egyben közölte, hogy a külföldi szavazókörzetekhez megküldte a szükséges anyagokat, illetve a 800 ezer szavazólapot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.12)

Călin Popescu Tăriceanu folytatni szándékszik a koalíciós együttműködést az RMDSZ-el

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke szerdán Csikszeredában kijelentette, hogy folytatni szándékszik a koalíciós együttműködést az RDMSZ-el, amennyiben őt bizzák meg a kormányalakítással a vasárnapi elnökválasztás után.Tăriceanu Csíkszeredában a megye RMDSZ színekben megválasztott polgármestereivel, magyar intézményvezetőivel, parlamenti képviselőivel találkozott.”Meg akartam erősíteni ama óhajom, hogy az RMDSZ kormányzati részvétele folytatódjon. Csak így nyerhetnek képviseletet a magyar közösség érdekei, és csak így adhatjuk meg a magyar etnikumú állampolgároknak azt az érzést, hogy részesei az országos döntéshozatalnak” – jelentette ki a szenátus elnöke, hozzáfűzve, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök javaslatára látogatott el Hargita és Kovászna megyébe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.12)

Ioan Mircea Paşcu európai parlamenti képviselőt megválasztották az Európai Parlament alelnökének

Ioan Mircea Paşcu szociáldemokrata európai parlamenti képviselőt szavazattöbbséggel megválasztották az Európai Parlament alelnökének.Ioan Mircea Paşcu azt követően pályázta meg e funkciót, hogy Corina Creţut regionális politikárt felelős európai biztosnak választották a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságban. Az új EP-alelnök a román közszolgálati rádió helyi tudósitójának elmondta, nagy megtiszteltetés Romániára nézve, hogy az Európai Parlament alelnöki tisztséget tölti be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.12)

A szeptemberi ipari termelés növekedése szempontjából Románia az ötödik helyen szerepel az EU-ban

Az Európai Statisztikai Hivatal által szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint, a román ipari termelés 2,4% növekedett szeptemberben az előző hónaphoz képest, ami országunkat az ötödik helyre helyezi az EU szintjén. Az emlitett időszakban az Európai Unióban az ipari termelése 0,6% növekedett, s ezen belül a legnagyobb bővülést Horvátország, a Cseh Köztársaság, Irország, Magyarország és Románia könyvelte el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

A krónikus fáradság-szindróma a munkahelyi stressz egyik következménye

A román állampolgárok szerint az orvosok, pilóták, tűzoltók és a tanárok töltik be a legigényesebb munkahelyeket. Egyik nemrégi tanulmány szerint a megkérdezettek mintegy 75%-a fogalmazott úgy, hogy stresszelve érzi magát munkahelyén, s nagy kimerülésre, fejfájásra és alvási problémákra panaszkodott. A szakemeberek a kockázatok veszélyére figyelmeztettek. Ana Costea orvos, az Integrativ Gyógyászati Központ igazgatója szerint a munkahelyi sztressz egyik legsúlyosabb következménye a krónikus fáradtság-szindróma, melynek tűnetei: a több hónapon át tartó nagy fáradság, koncentrálási, emlékezési zavarok, álmatlanság. A krónikus fáradság-szindrómát a szervezett veleszületett adaptációs kapacitásának stresszfaktorok miatti csökkenése, illetve a tápláló anyagok szintjének csökkenése vagy egyensúlyzavara idézi elő. A stressz, sajnos, nem csökkenthető csak alvással vagy pihenssel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.12)