Flora intestinală deficitară este principalul resort al obezităţii moştenite

Dacă vă întrebaţi cât de mult influenţează ereditatea lupta cu kilogramele în plus, un nou studiu sugerează că răspunsul stă în lipsa anumitor bacterii din flora intestinală, determinată se pare, într-o măsură destul de semnificativă, tot genetic. Pe lângă lipsa unor gene care, de exemplu, ne-ar ajuta să fim buni atelţi sau să avem anumite trăsături fizice, există şi un altfel de predispoziţie genetică care poate fi omisă din zestrea noastră ereditară: aceea de a produce din abundenţă o bacterie numită Christensenella minuta.

intestine

Un studiu publicat în recunoscuta revistă „Cell”, realizat pe 416 perechi de gemeni din Marea Britanie, a dovedit că producţia acestor bacterii este similară la persoanele cu aceeaşi moştenire genetică şi că prezenţa lor mai numeroasă este arma împotriva obezităţii.
Atât genele, cât şi obiceiurile alimentare contribuie la formarea florei noastre intestinale, a microogranismelor care se dezvoltă în tubul digestiv şi tot acest arsenal care rezultă creşte sau scade riscul de obezitate. Experimentele realizate în cadrul studiului au arătat că dezvoltarea unor bacterii benefice poate fi impulsionată prin transplant fecal într-un intestin cu floră deficitară. În urma unui asemenea „transplant” îmbogăţit cu Christensenella minuta, cobaii au început să piardă în greutate, dovedind astfel legătura directă dintre calitatea florei microbiene şi metabolism. Aşadar, dacă ereditatea nu ne ajută, există acum soluţii care pot compensa acest neajuns moştenit.

The Los Angeles Times
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă