Instituţiile de credit vor fi obigate să ofere o variantă simplificată de cont curent

Consiliul Concurenţei vrea ca directiva europeană privind accesul cetăţenilor la conturi şi la servicii bancare ieftine să fie transpusă cât mai repede în legislaţia românească. Instituţiile de credit vor fi obligate să ofere o variantă simplificată de cont curent, la preţuri mici, accesibile pentru toată lumea, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în „Apel Matinal” la Radio România Actualităţi:

„În momentul de faţă există proiect de lege care va plafona comisoanele la tranzacţiile pe card la un nivel care este agreat cu Comisia Europeană, de 0,2% – 0,3%, faţă de peste 1%, cât costa. Şi, într-adevăr, am vrea să transpunem repede noua directivă europeană, care obligă statele membre ale Uniunii să se asigure că există conturi de bani, în sensul că nu au foarte multe servicii ataşate, dar au preţuri mici, în ţara cu cea mai scăzută penetrare a serviciilor bancare din Europa.

Apoape jumătate din populaţia ţării nu operează prin intermediul băncilor, ceea ce este un dezavantaj pentru oamenii respectivi, pentru economie pe ansamblu şi este şi un dezavantaj pentru stat, pentru că evaziunea fiscală este facilitată de tranzacţiile cu bani cash”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 noiembrie