Operaţie pe inimă fără tăierea sternului

La Spitalul privat Monza s-a efectuat o intervenție chirurgicală care da speranţă bolnavilor de inimă: implantarea transcateter de valvă aortică (TAVI) expandabilă cu balon prin abord transapical (prin vârful inimii). Pacientul de 56 de ani suferea de stenoză aortică severă, insuficiență cardiacă și disfuncție renală. 

“Procedura se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați clasic prin chirurgie cardiovasculară, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Deoarece pacientul avea vasele femurale îngustate, nu se putea face abordul prin artera femurală (din pliul coapsei), prin urmare am ales abordul transapical”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

“Proteza a fost introdusă printr-o mini-toracotomie (o incizie minimă de aprox. 5 cm în partea stângă a toracelui), pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii. Intervenția s-a realizat sub anestezie generală, fără tăierea sternului și fără oprirea inimii”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie Cardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.