Robotul Philae aterizează pe Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko

După întâlnirea din august cu Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, misiunea Rosetta a Agenției Spațiale Europene va trimite un robot care va ateriza pe acest corp ceresc, într-o zonă ce se presupune a fi ”capul” cometei.phil2

Din august și până în prezent, misiunea Rosetta a efectuat o mulțime de experimente științifice iar acum va trimite un robot pe suprafața cometei pentru a face  noi descoperiri. Specialiștii se așteaptă ca aceste informații vor oferi noi indicii referitoare la evoluția sistemului nostru solar. Robotul lunar în greutate de 100 kg va atinge suprafața cometei 67P pe data de 12 noiembrie și va efectua măsurători de adâncime pentru a determina structura nucleului acesteia.

Lansată în 2004 de către racheta Ariane, misiunea Rosetta reprezintă prima încercare de a studia compoziția unei comete, urmărind-o în drumul său spre Soare. Până în prezent,  Rosetta a înregistrat un succes extraordinar având în vedere faptul că până acum nici o altă rachetă nu a avut ocazia să studieze o cometă în astfel de condiții ideale, experiențele anterioare constând într-o survolare superficială a zonei pe când Rosetta o ”orbitează” neîntrerupt din 6 august.

Specialiștii Agenției Spațiale Europene sunt convinși că Rosetta va aduce noi date cu privire la formarea sistemului solar dar și unele legate de originea vieții pe Terra deoarece se presupune că aceste comete sunt o potențială sursă de apă și de molecule organice care stau la baza vieții.

Valentin Brădățeanu


[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=YoqokoZkviM[/youtube]