România, cel mai de încredere aliat al SUA din regiune

România este cel mai de încredere aliat al SUA din regiune – susţine Wess Mitchell, preşedinte al Centrului de Analiză a Politicilor Europene, singurul think-tank american dedicat studierii Europei Centrale şi de Est. Mitchell afirmă că Occidentul va avea cel mai mult nevoie în anii următori de o strategie coerentă, pentru a face faţă provocărilor actuale şi influenţei războiului din Ucraina asupra Europei Centrale şi de Est.

Analistul american Wess Mitchell crede că România trebuie să îşi asume rolul de lider democratic al regiunii. Preşedintele Centrului de Analiză a Politicilor Europene crede că România trebuie să facă faţă noilor provocări strategice, concretizate în criza din Ucraina. Tendinţele separatiste din Transnistria şi Găgăuzia, dar şi din Transcarpatia, ocuparea Crimeii şi remilitarizarea Mării Negre.

Wess Mitchell: România este aliat al SUA, un aliat în cadrul NATO şi membru al UE. În ultimul sfert de secol aţi avut parte de un mediu geopolitic foarte liniştit, ceea ce v-a permis să vă concentraţi pe evoluţia dvs ca ţară, să vă construiţi instituţii naţionale, capitalul uman, economia, iar povestea de succes românească vorbeşte de la sine despre cum aţi reuşit să fructificaţi această oportunitate. Şi este vorba de o oportunitate pe care nicio altă ţară nu a meritat-o mai mult decât România, ca victimă a politicii de stat a lui Ceauşescu. Însă după criza ucraineană, vă aflaţi într-o cu totul altă realitate, indiferent dacă vă daţi seama deja sau nu.

Aceste schimbări geopolitice pot afecta dezvoltarea dvs economică şi socială. Cred că noul mediu geopolitic cere adaptabilitate din partea României – să îşi asume mai mult rolul de lider în strategie, în energie, în guvernanţă, în exportarea şi radierea stabilităţii sale. O strategie coerentă a României, care va translata povestea succesului dvs ca naţiune, este fundamentală atât pentru dvs, pentru securitatea naţională, pentru securitatea economică şi pentru alianţa cu SUA.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 noiembrie