Simboluri ecleziastice româno–croate ilustrate în filatelie

Susținătoare constantă a culturii și valorilor tradiționale și universale, Romfilatelia marchează bunele relații de prietenie dintre România și Croația, prin introducerea în circulație a unei emisiuni comune de mărci poștale intitulate Spiritualitate – Biserici fortificate.

Dedicate ansamblurilor bisericești fortificate datând din Evul Mediul, cele 2 timbre ale emisiunii ilustrează Biserica Evanghelică din Cristian, Brașov și respectiv Biserica Sf. Nicolae din Komiža, insula Vis, Croația, ambele lăcașuri îndeplinind de-a lungul timpului atât rolul de biserică, cât și pe cel de cetate fortificată.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu prezintă Biserica fortificată Sfântul Nicolae din Komiža, insula Vis, cea mai veche construcție reprezentativă pentru stilul său din Dalmația și din întreaga Croație. Biserica datează din secolul al XIII-lea și este cunoscută și sub numele de Muster (Mănăstire).

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 9,10 lei este reprodusă Biserica Evanghelică din Cristian, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Declarată monument istoric, biserica actuală a fost sfințită în anul 1841, după ce vechea biserică cu hramul Sf. Nicolae a fost dărâmată în 1839.

Cele două mărci poștale ale emisiunii ilustrând simboluri ale trăiniciei credinței și păstrării pământului strămoșesc sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de
8 timbre + 1 vinietă și blocul de 2 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 321 exemplare și echipat cu blocul de 2 timbre al emisiunii și plicul „prima zi” a emisiunii, având aplicate în clar, cu folio aur, ștampilele
„prima zi” ale celor două țări. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 321.

Începând cu ziua de vineri, 14 noiembrie 2014, emisiunea comună de mărci poştale România – Croația: Spiritualitate – Biserici fortificate va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumeşte dlui. arhitect Hermann Fabini și dlui. fotograf George Avanu pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.