„25 de ani de la căderea comunismului”- Adrian Cioroianu în dialog cu Constantin Iordachi la sediul Institutului Cultural Român Budapesta

Joi, 13 noiembrie 2014, de la ora 18.00 , Institutul Cultural Român Budapesta organizează la sediul său masa rotundă „25 de ani de la căderea comunismului”. Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, fost ministru de Externe al României va intra  în dialog cu prof. univ. dr. Constantin Iordachi, de la Departamentul de Istorie din cadrul Universităţii Central Europene (CEU) de la Budapesta.

Adrian Cioroianu

S-a născut în 1967, la Craiova. Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, obţine în 1997 masteratul în istorie la Universitatea Laval din Quebec (Canada) , urmat de doctoratul în istorie la aceeaşi Universitate cu teza „Mitul, Imaginea şi Cultul liderului în România comunistă”. Profesor universitar şi decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, istoricul Adrian Cioroianu este autorul lucrărilor „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005) şi „Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (2009), ambele apărute la editura Curtea Veche Publishing. Volumul „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, apărut în 2014 la aceeaşi editură, prezintă scenariile TV adaptate, propuse pentru 101 documentare scurte, de la povestea coroanei lui Carol I şi până la vânătorile lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele naţionale şi până la tratatele care au modificat frontierele României.

În ultimii douăzeci de ani, Adrian Cioroianu a contribuit constant cu articole în publicaţiile „Dilema”, „Dilema Veche”, „Lettre Internationale”, „Dosarele istoriei”, „Suplimentul de Cultură”, „Sfera Politicii”, „Ziua”, „Cotidianul” şi în revista „22”. În perioada 2007-2008 a ocupat funcţia de ministru de externe al României.

 Constantin Iordachi

S-a născut în 1970, la Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în 1997 obţine masteratul în istorie la Institutul de Studii Internaţionale din Leeds. Cu un doctorat în istorie obţinut în 2003 la CEU din Budapesta, Constantin Iordachi este în prezent profesor asociat la Departamentul de Istorie din cadrul CEU, director al „Pasts Inc.” (Centrul pentru studii de istorie, CEU), editor asociat al publicaţiei „East Central Europe”, şi autorul unor importante lucrări de profil, dintre care amintim cea mai recentă carte Redobândirea cetăţeniei române: Perspective istorice, comparative şi aplicate/Reacquiring Romanian Citizenship: Historical, Comparative and Applied Perspectives” , ediţie bilingvă (Bucureşti: Curtea Veche, 2012) . Constantin Iordachi a beneficiat de stagii de pregătire şi burse la Woodrow Wilson Center for International Scholars, Washington (SUA); Collegium Budapest (Ungaria), EHESS, Paris (Franţa), Wissenschaftskolleg zu Berlin (Germania), American Research Institute (Turcia).

Manifestările culturale dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea comunismului au fost inaugurate la Budapesta în data de 14 aprilie 2014, prin intermediul expoziţiei de fotografie „Comunismul în imagini”, găzduită la sediul Institutului Cultural Român Budapesta, itinerată de asemenea şi la sediul Filialei Seghedin a Institutului.