Încercări de relansare a activităţii la mina Petrila

Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului are ca prioritate prelungirea activităţii la mina Petrila, iar subiectul va fi pe agenda întâlnirii cu ministrul energiei aşteptat în Valea Jiului în următoarele zile. Exploatarea minieră este prima care ar urma să fie închisă în următorii patru ani, deşi are rezerve mari de cărbune şi a obţinut producţii mai mari decât ale minelor considerate viabile.

Aurel Anghel, directorul societăţii: Modificarea numărului de disponibilizaţi de anul viitor, relocarea banilor pentru activitatea de închideri şi pentru activitatea de suprafaţă, demolări şi ecologizări şi punctul de vedere cu privire la continuarea activităţii minei Petrila vor fi cu siguranţă elementele principalele care le vom discuta cu dl ministru. În acel punct de vedere trimis spre Departamentul pentru energie şi, respectiv, spre UE, spre Bruxelles, am dat toate elementele tehnice care să conducă la continuare activităţii minei Petrila.

După redeschiderea unui abataj izolat timp de patru ani producţia minei Petrila a crescut substanţial şi acesta este principalul argument în favoarea prelungirii activităţii.

Constantin Juja, director exploatare: Mina poate să producă 600 de tone de cărbune pe zi. Încercăm nişte demersuri la Ministerul Economiei pentru a nu înceta activitatea în 2015 la această exploatare.

În următorii patru ani, cele trei mine considerate neviabile urmează să fie închise, ceea ce înseamnă concedierea colectivă a unui număr de peste două mii de angajaţi. În afara închiderii lucrărilor din subteran şi clădirile de la suprafaţă vor fi puse la pământ într-un proces de ecologizare care va costa peste 50 de milioane de lei.