Primul depozit privat antifraudă din domeniul silvic

În Sălaj a fost dat azi în folosinţă primul depozit privat antifraudă din domeniul silvic. Măsura are ca scop să nu se mai vândă lemne direct din pădure, metodă care provoacă mari pierderi şi evaziune fiscală, pentru că la final se constată că lemnele vândute sunt mult mai multe decât ceea ce s-a facturat. Înainte de a fi vândute toate lemnele vor ajunge în acest depozit, pentru măsurare şi înregistrare, după cum i-a precizat inginerul Vasile Ciumărnean.

Vasile Ciumărnean: Va fi obligatorie vânzarea din rampe şi depozite a lemnului, o vânzare a lemnului măsurat. Acest centru de dezvoltare nu are numai rolul de a aduce acolo materialul lemnos, care să fie sortat, fasonat şi măsurat, ci pe această platformă se poate face prima prelucrare primară a lemnului.

Proprietarii de păduri cred că astfel de depozite sunt utile pentru combaterea diferenţelor dintre cantitatea de lemne care figurează în documente şi cea tăiată şi vândută în realitate.

Vasile Ciumărnean: Nu au de câştigat decât firmele cinstite. În sistemul economiei forestiere intră în lemn certificat, intră în lemn măsurat, intră în lemn liber.
Specialiştii apreciază că astfel de centre sunt necesare în întreaga ţară.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie