THE TELEGRAPH: Numărul imigranţilor din România şi Bulgaria atinge un nivel record

Cifrele oficiale arată creşterea continuă a numărului de sosiri din România şi Bulgaria  după ce cetăţenii lor au obţinut acces deplin la piaţa muncii din Regatul Unit

Numărul românilor şi bulgarilor care au venit să muncească în Marea Britanie a ajuns la un nou nivel record, după cum relevă statisticile oficiale.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în Regatul Unit lucrau 189.000 de persoane din cele două ţări est-europene, la sfârşitul lunii septembrie, adică o creştere de 31.000 faţă de trimestrul anterior. Aceasta reprezintă un spor anual de 49.000, sau puţin sub 35%.

Totuşi, cifrele arată pentru prima dată o scădere a numărului muncitorilor veniţi în Marea Britanie din toate celelalte 27 de ţări ale UE, în mai mult de un an.

La sfârşitul lunii septembrie se înregistrau 1.817.000 de imigranţi din UE ca întreg, faţă de 1.847.000 câţi erau la sfârşitul precedentului trimestru.

Dar în pofida acestei turnuri, numărul de muncitori din UE ca întreg era mai mare cu 181.000 faţă de anul precedent, adică o creştere de 11%.

În anul care a trecut, s-a produs o creştere constantă a numărului de muncitori din UE, de la 1.627.000, în condiţiile în care tot mai mulţi încercau să scape de problemele economice din ţări ca Spania, Italia şi Grecia.

Numărul muncitorilor din cele opt ţări foste comuniste care au aderat la UE în 2004, inclusiv Polonia, a scăzut uşor de la 866.000 la 850.000 potrivit ţării de obârşie, de la sfârşitul lunii iunie până la sfârşitul lunii septembrie. Cifrele au fost în mare aceleaşi după cetăţenie.

Aceasta înseamnă că România şi Bulgaria au fost singurele care înregistrează niveluri sporite ale imigraţiei in Marea Britanie.

Motivele scăderii imigraţiei din restul UE rămân neclare. S-ar putea datora primelor indicii ale încrederii economice în ţările de provenienţă a acestora, deşi este puţin probabil având în vedere avertismentele privind „stagnarea economică” din zona euro, lansate de Mark Carney, guvernatorul Bank of England.

O explicaţie mai plauzibilă este că ar fi o simplă modificare sezonieră, în condiţiile în care mai mulţi oameni au putut obţine locuri de muncă pe timpul verii în patria lor, sau poate un indicator al faptului că potenţialul migraţiei în Marea Britanie se epuizează.

Imigranţii din România şi Bulgaria puteau veni în Marea Britanie să muncească doar în anumite condiţii până la sfârşitul anului trecut, dar restricţiile au fost eliminate de la 1 Ianuarie.

Sir Andrew Green, preşedintele MigrationWatch UK, care face campanie pentru instituirea unor reguli mai stricte pentru imigraţie, a spus: „Aceste cifre sugerează că previziunea făcută de noi, că vor veni în plus 50.000 de imigranţi anual după ridicarea controalelor tranzitorii asupra românilor şi bulgarilor, se confirmă. Declinul general al migraţiei din UE în acest trimestru s-ar putea dovedi temporar. Nu pare a exista vreo dovadă a unei scăderi a migraţiei din UE pe baza acestor cifre, întrucât tendinţa anuală este de creştere”.

Sporul continuu al efectivelor din aceste ţări va stârni noi întrebări în privinţa drepturilor libertăţii de deplasare în UE.

Premierul David Cameron a spus, anul trecut, că vrea modificarea regulilor privind libertatea de deplasare astfel încât cetăţenii din ţările mai sărace să aibă acces deplin pe pieţele muncii din alte ţări din UE doar dacă producţia industrială a ţării lor ajunge la un anumit nivel.

Noile cifre aduc de asemenea noi dovezi care arată că este posibil să se fi produs un aflux întârziat de migranţi din România şi Bulgaria. Cifrele pentru primele trei luni ale anului arată o scădere limitată, de la 144.000 la 140.000, ceea ce i-a determinat pe unii comentatori să sugereze că avertismentele referitoare la o migraţie de mare amploare au fost nefondate.

Ultimele date ONS arată o creştere continuă, deşi o tendinţă clară va fi dificil de determinat înainte de apariţia unor noi date, lunile viitoare.

Noile cifre arată de asemenea că numărul persoanelor care trăiesc in Regatul Unit din cele 14 ţări „vechi membre” ale UE, ca Franţa şi Germania, a scăzut cu 45.000, ajungând la 742.000 la sfârşitul lunii septembrie.

În februarie, un raport publicat de Migration Observatory de la Universitatea Oxford arăta că aproape 6 din 10 imigranţi români şi bulgari care trăiau anul trecut în Marea Britanie au susţinut că sunt angajaţi proprii, ceea ce le acordă acces deplin la asistenţa de stat. Analiza arată că 59,1% din aceşti muncitori au spus că sunt liber profesionişti, faţă de numai 14% din populaţia autohtonă.

THE TELEGRAPH (Marea Britanie), 12 noiembrie 2014

Articol de David Barrett

Traducerea: Adriana Buzoianu


Puteti accesa mai multe materiale din aceasta categorie abonandu-va la buletinul “Romania vazuta din Strainatate”.
Pentru a primi o oferta personalizata puteti vizita Oferta RADOR sau va rugam sa ne contactati prin departamentul nostru de vanzari:
Iuliana Gheorghe Tel: 0756.079.558 sau 021.303.1608, e-mail: iuliana.gheorghe@radioromania.ro