Ziua topogeodezilor militari

montopTopogeodezii militari sărbătoresc „Ziua topogeodezilor militari” şi 155 de ani de la înfiinţarea Serviciului Topografic Militar Român. Cu acest prilej, Direcţia Topografică Militară „General de divizie Constantin Barozzi” va organiza o serie de activităţi, după următorul program:

–         joi, 13 noiembrie, de la ora 9.00, la Sala de marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, simpozionul ştiinţific aniversar cu tema „155 de ani de asigurare geografică şi 100 de ani activitate fotogrammetrică în România”,

–         vineri, 14 noiembrie, de la ora 11.00, la sediul unităţii (B-dul Ion Mihalache nr.124-126, Bucureşti), Ziua Porţilor Deschise,

–         vineri, 14 noiembrie, de la ora 11.00, la Observatorul Astronomic Militar (str. Piscului nr. 68, sector 4, Bucureşti), Ziua Porţilor Deschise şi vernisajul Expoziţiei de tehnică topogeodezică şi documente cartografice istorice, în cadrul Muzeului de hartă veche.

      Persoană de contact pentru detalii suplimentare: maior Iulian Stoica, tel. 0723.598.158.

   


În urmă cu 155 de ani, la 12 noiembrie 1859, domnitorul Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, semna „Înaltul Ordin de zi nr.83” prin care se înfiinţa, în cadrul Corpului de Stat Major General, Secţia a II-a, structură care avea ca atribuţii „tot ce atinge de lucrări topografice, geodezice şi statistice, precum şi ridicarea, lucrarea planurilor de acest fel şi aplicarea acestor lucrări la facerea hărţii cadastrale a Principatelor Unite”. Această structură a funcţionat ca primul Serviciu Topografic Militar Român, ale cărui tradiţii le continuă astăzi Direcţia Topografică Militară „General de divizie Constantin Barozzi”.