2014. november 14

Péntek az utolsó kampánynap

Az államelnök-választás második fordulója előtti kampány november 7-én kezdődött és 15-én, reggel hét órakor zárul. A szavazati joggal rendelkező több, mint 18 millió román állampolgárnak november 16-án két jelölt közül kell megválasztania a következő öt évre az új államelnököt. A november 2-ai választás első fordulója után  a 14 jelölt közül a PSDU-UNPR-PC szövetség jelöltje, Victor Ponta, és a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje, Klaus Johannis, mararadt versenyben. November 16-án a szavazókörzetek reggel 7 órakor nyitnak és 21 órakor zárnak. A választások második fordulója előtti kampányban tizszer kevesebb incidensre került sor, mint öt évvel ezelőtt. Mint Gabriel Oprea belügyminiszter elmondta, ez alkalommal mintegy 50 észrevétel érkezett be az illetékes szervekhez, a 2009-ben bejegyzett több, mint 500 észrevételhez képest. A miniszter azt kérte a prefektusoktól, hogy személyesen felügyeljék és irányitsák a közrendet és biztonságot szavatoló akciókat. A belügyminisztérium a november 16-ai szavazásra csaknem 21 millió szavazólapot és több, mint 11,8 millió öntapadós bélyeget készitett elő, amelyeket a szavazókörzetek választási irodái elnökeinek szombaton 18 óráig kell átvennie. A vasárnapi szavazás jó körülmények közötti lebonyolitása fölött 58 ezer belügyi alkalmazott örködik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

A moldáviai pro-európai pártok az első helyen szerepelnek a közvéleménykutatásban

A szavazási szándék szempontjából, a moldovai pro-európai pártok dominálják az oroszbaráti politikai alakulatokat. A kisinyóvi IMAS közvéleménykutató intézet által végzett felmérés alapján a november 30-án tartandó parlamenti választások után öt párt kerül be az új törvényhozásba. A kisinyóvi radió tudósitója szerint a Kommunisták Pártja és a Haza Párt együttesen a szavazatok 30%-át, mig a Moldáv Liberális Demokrata Párt, a Demokrata Párt és a Liberális Párt a voksok mintegy 38%-át szerzi meg. Mindez nem jelenti azt, hogy az új többségi koaliciót e három, pro-európai párt alkotja, hiszen ismert, hogy a Liberális Párt és a Liberális Demokrata Párt vezetői, nevezetesen Mihai Ghimpu és Vlad Filat között feszült a hangulat, mivel továbbra is felelőtlenséggel és korrupcióval vádolják egymást. A választási kampány nagy meglepetése a Renato Usatâi üzletember által támogatott Haza Pártja alakulat látványos felemelkedése a kövélemánykutatásokban, melyek szerint a mindössze néhány hónappal ezelőtt létrehozott párt népszerűsége csaknem 10%-os. A politikai elemzők szerint az emlitett párt népszerűsége annak nyomán ugrott meg, hogy a a Kommunisták Pártja a nyár folyamán kettészakadt és elveszitette szavazó táborának egyrészét. A novemberi 30-ai parlamenti választás kúlcsfontosságú Moldova Köztársaság uniós közeledése szempontjából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

A román gazdaság emelkedő tendenciát mutat

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a GDP 1,9%-al növekedett a harmadik negyedévben összehasonlitva az előző negyedévvel. Az év első kilenc hónapjában a bruttó belső termék 2,8%-al emelkedett. Mint Victor Ponta miniszterelnök megjegyezte, a gazdaság növekedéséhez nagymértékben hozzájárult az export bővülése, a magánszféra üzletiforgalmának, illetve az ipari termelés javulása, akárcsak a több, mint 70 ezer új munkahely létrehozása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

Új autópályaszakaszt adtak át a forgalomnak

Pénteken átadták a forgalomnak az autósztráda Szeben megyei Szelistye és a Fehér megyei Konca települések közötti, 22 kilométer hosszú szakaszát Az új útszakasz megnyitása nyomán mintegy 130 kilométer hosszú autópályán lehet közlekedni Nagyszeben és Déva között, nyilatkozta Ioan Rus szállításügyi miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

Andrei Demeny