Soprana Leontina Văduva, omagiată de Radio Constanţa şi publicul de la malul mării

Celebra soprană Leontina Văduva a primit din partea Radio Constanţa o plachetă, în semn de recunoştinţă pentru strălucirea pe care a dat-o României prin prezenţa pe marile scene ale lumii. Celebra soprană a urcat pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, în cadrul celei de-a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicii si Dansului.
Prezentă la Radio Constanţa, Leontina Văduva a vorbit despre marile scenele lumii, despre opera de astăzi, despre modele şi tineri artişti: „ Acum două săptămâni, a avut loc, la Paris, Concursul Internaţional de Canto – George Enescu, un concurs pe care l-a câştigat un tânăr român din Galaţi, Ionuţ Vîrban, care are o voce tânără, cu strălucire, aş putea spune o voce tipic românească. Vocile româneşti au o particularitate, o sensibilitate aparte, au acest melanj de sensibilitate un pic slavă şi latină. Limba în sine este foarte cantabilă şi ajută cântăreţul, dar este şi această dimensiune afectivă care se transpune în muzică. Şi reusesc românii, în general să se adapteze foarte uşor oricărui gen, au această maleabilitate de a intra în stiluri diferite, cu mare uşurinţă. Şi acesta este un dar de la Dumnezeu, un dar al nostru.”
În seara zilei de 11 noiembrie, celebra soprană a avut parte, la Constanţa, de îndelungi ovaţii. Impresionată de placheta primită, Leontina Văduva a mulţumit acordând publicului un bis special. Seara lirică s-a încheiat cu o piesă a marelui compozitor George Enescu, „Eu mă duc, codrul rămâne”, într-o interpretare care a mişcat publicul până la lacrimi.
În anul 2000, Leontina Văduva a apărut pe scena Operei Metropolitane din New York în şase spectacole cu La Bohème (în rolul Mimi). De lungul timpului, soprana a fost invitată să concerteze pe scenele celor mai renumite teatre şi festivaluri din întreaga lume, acompaniată de orchestrele din Buenos Aires, Barcelona, Köln , Viena, Veneţia, Paris şi din alte mari oraşe. A apărut frecvent pe scena Operei Regale din Covent Garden, în spectacolele Rigoletto, Carmen (în 1991 şi 1994) şi Romeo şi Julieta (1994). În 1990, într-un concert la Viena, a cântat muzică populară, îmbrăcată în costum tradiţional. Cu acea ocazie, au mai cântat Placido Domingo şi Jose Carreras.
Succesul său de peste mări a fost oferit de un rol din repertoriul italian, Mimi, soprana interpretându-l cu succes, în San Francisco, în 1996, şi patru ani mai târziu, la Metropolitan Opera din New York. În 1996, a înregistrat o colecţie de arii, în coordonarea celui mai mare admirator al său, Placido Domingo. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Les contes d’Hoffmann (1996), La Bohème (2006) şi albumul Opera Arias (1997), dirijor Plácido Domingo.
Viaţa pe scenă i-a adus premii impresionante: Premiul întâi pentru voce la Toulouse, Titlul de Chevalier de L’Ordre des Arts et Lettres (Franţa), Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună performanţă în operă, Premiul Royal Philarmonic Society Music (Marea Britanie) şi Titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Muyicii şi Culturii (România).