Philae a intrat în stare de veghe

philaeRobotul Philae, aflat la o distanţă de 500 de milioane de kilometri de Pământ, a intrat în stare de veghe din cauza descărcării bateriilor. Oamenii de ştiinţă vorbesc însă de o misiune istorică, pentru că robotul a reuşit în premieră să se plaseze pe o cometă şi chiar să foreze în corpul acesteia.
Zece ani i-au trebuit sondei spaţiale europene Rosetta să transporte micul robot Philae până la cometa Ciuri. Miercuri, robotul de 100 de kilograme a ajuns pe suprafaţa cometei şi a transmis fotografii spectaculoase. Aproape imediat a apărut temerea că nu-şi va putea îndeplini misiunea de a preleva preţioasele eşantioane, pentru că bateriile erau pe sfârşite. Nici panourile solare nu îl pot ajuta deocamdată, pentru că se află într-o zonă întunecoasă. Mare le-a fost bucuria oamenilor de ştiinţă când Philae a transmis prin radio că a reuşit să foreze la 25 de centimetri adâncime!
„Buna ziua Pământ ! Am petrecut o noapte foarte activă pe cometă. Sunt din nou în contact cu echipa mea” – a afirmat Philae, pe contul său de Tweeter, publicat de Agenţia Spaţială Europeană.
Azi-noapte, agenţia a pierdut contactul cu robotul, care a intrat în stare de veghe din cauză că bateriile s-au descărcat. Tot astăzi, se aşteaptă ca el să rămână complet fără energie şi abia la vară s-ar putea reîncărca. Chiar şi aşa, oamenii de ştiinţă sunt extaziaţi şi vorbesc de o reuşită istorică, în care Philae le-a depăşit toate aşteptările. Misiunea sondei europene Rosetta şi a robotului Philae este programată să dureze până cel puţin în decembrie 2015. Ei trebuie să aducă pe Pământ eşantioane care vor oferi informaţii despre originile sistemului nostru solar, precum şi despre apariţia apei şi a vieţii pe planeta noastră.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 noiembrie)