Revista presei internaţionale – 15 noiembrie

Pregătirile pentru reuniunea liderilor celor mai puternic industrializate 20 de economii din lume, care începe la Brisbane, s-au încheiat iar presa internaţională reţine declaraţii de culise, speculaţii, şi încearcă să contextualizeze şirul de întâlniri şi reuniuni care vor avea loc.
Chiar înainte de a pleca la summitul G20 din Brisbane, Australia, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că sancţiunile impuse ţării sale de comunitatea internaţională reprezintă o greşeală pentru interesele geopolitice ale statelor din Grupul G20. Într-un interviu pentru agenţia de presă TASS, Vladimir Putin a declarat că sancţiunile antiruseşti reprezintă un factor de stagnare a creşterii economice a statelor membre G20. „Sancţiunile sunt contrare principiilor G20 şi legislaţiei internaţionale. Sancţiunile pot fi impuse prin intermediul Naţiunilor Unite şi a Consiliului de Securitate„, a declarat Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei „este pregătit pentru întrebări grele„, citim pe portalul de ştiri ABCnews din Australia. Liderul rus va trebui să dea răspunsuri comunităţii internaţionale privind escaladarea violenţelor din Ucraina, mai scrie ABCNews, care face referire şi la o declaraţie de ieri a premierului australian, Tony Abbot. Acesta a afirmat că în cursul summitului APEC de la Beijing i-a transmis liderului de la Moscova că Rusia ar fi mult mai atractivă ca o putere care aspiră spre pace, libertate şi prosperitate.
Informaţiile apărute în presa australiană privind o întâlnire faţă în faţă între Vladimir Putin şi Angela Merkel au fost confirmate de partea rusă. Secretarul de presă al şefului statului rus, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin va avea o întâlnire bilaterală cu cancelarul Germaniei pentru a dezbate situaţia din Ucraina, notează Interfax.
Deplasarea lui Vladimir Putin la summitul G20 este marcată de declaraţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a acuzat Moscova că furnizează armament în regiunea separatistă din estul Ucrainei şi că a încălcat spaţiul aerian al statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Potrivit RIA NOVOSTI, secretarul general al NATO a afirmat „Am observat că în ultimele zile Rusia a furnizat din nou la frontiera cu Ucraina armament, muniţie, artilerie, tancuri şi rachete. Preşedintele rus Vladimir Putin a încălcat acordurile privind regimul de încetare a focului şi suveranitatea Ucrainei„.
Cu o zi înaintea începerii summitului G20, secretarul american al Trezorerie lansează avertismentul că „Lumea nu îşi mai poate permite un deceniu pierdut în Europa„. „Politicile de statu quo din Europa nu au dus la obiectivul comun al G-20 privind o creştere puternică, sustenibilă şi balansată” – a declarat Jack Lew la Seattle, potrivit publicaţiei italiene Il Sole 24 Ore. Jack Lew a adăugat că „O acţiune determinată din partea autorităţilor naţionale şi europene este necesară pentru a reduce riscul ca regiunea să sufere o prăbuşire„.
Declaraţia responsabilului american vine în momentul în care Biroul European pentru Statistică, Eurostat, anunţă datele privind trimestrul 3 al acestui an. Potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Eurostat şi preluate de presa internaţională, în zona euro inflaţia anuală în luna octombrie a fost de 0,4% iar la nivelul Uniunii Europene, de 0,5%. Inflaţia anuală în luna octombrie a scăzut faţă de luna trecută în 8 ţări, în 3 ţări nu s-a modificat şi a crescut în 16 state.
Revine în atenţie scandul interceptărilor telefonice făcute de Statele Unite. The Wall Street Journal scrie că Departamentul Justiţiei scotoceşte datele din mii de telefoane mobile prin intermediul unor dispozitive amplasate în avioane. Este vorba despre o vânătoare de criminali super tehnologizată care însă afectează şi un număr mare de americani nevinovaţi, mai notează The Wall Street Journal citând persoane apropiate operaţiunii.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR