Ungaria a deschis un consulat general în Kurdistanul irakian

 Scopul guvernulului ungar este dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, a declarat secretarul de stat în Ministerul de Externe, István Mikola, la inaugurarea primului Consulat General al Ungariei în Erbil, capitala regiunii Kurdistan.
István Mikola a subliniat: „Sectorul energetic irakian poate contribui major la stabilitatea şi securitatea pieţelor energetice mondiale, iar restabilirea şi extinderea sistemului instituţional al sănătăţii irakian oferă posibilităţi serioase pentru întreprinzătorii comerciali ungari. În acest sens se desfăşoară deja negocieri în vederea realizării unor  proiecte concrete. ar consolidarea realaţiilor de afaceri va fi susţinută de consulatul general, respectiv de Casa Comercianţilor din Ungaria şi de biroul comercial regional care urmează să fie deschis în viitorul apropiat de intreprinzători ungari, la Bagdad”.
Secretarul de stat a mai menţionat că Ungaria susţine unitatea, suverenitatea şi integritatea teritorială a Irakului, lupta guvernului central din Irak şi a forţelor armate kurde împotriva organizaţiilor teroriste ale Statului Islamic. Guvernul ungar a decis în luna august a acestui an că va livra muniţie Irakului, pe fondul confruntărilor dintre forţele irakiene şi insurgenţii islamişti din gruparea Statului Islamic.
Ministrul de externe kurd, Falah Mustafa Bakir, care a participat la inaugurarea consulatului General al Ungariei în Kurdistanul irakian, şi-a exprimat mulţumirile sale pentru acest sprijin acordat de Guvernul de la Budapesta. „Guvernul kurd s-a angajat să-şi consolideze relaţiile bilaterale”, a adăugat Falah Mustafa Bakir. Consulatul General a fost deschis în imediata apropiere a filialei grupului ungar Mol din regiunea Kurdistan, Mol Kalegran, şi este condus de consulul general al Ungariei la Erbil, Csaba Vezekényi.

(www.inforadio.hu -15 noiembrie)