Votul pentru alegerea preşedintelui României a început

Votul pentru alegerea preşedintelui României a început. De mai bine de două ore, se votează în Auckland – Noua Zeelandă, iar, la această oră, începe procesul electoral în Australia unde sunt deschise cinci secţii la: Canberra, Sydney, Brisbane, Melbourne şi Perth. În România şi în străinătate sunt aşteptaţi la urne peste 18 milioane de alegători.

În afara ţării sunt organizate 294 de secţii, la fel ca la primul tur de scrutin, dar Ministerul de Externe susţine că a luat măsuri pentru a evita problemele înregistrate în 2 noiembrie. Este vorba de suplimentarea numărului de cabine şi de ştampile. Vor fi câte şapte din fiecare, maximul prevăzut de lege şi posibilitatea ca formularul pe proprie răspundere să poată fi completat înainte de intrarea la vot. Documentul poate fi descărcat de pe site-urile MAE şi BEC sau va fi pus la dispoziţia celor veniţi la vot chiar în faţa secţiilor.

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, care a evaluat, astăzi, la Munchen, în Germania, modul în care au fost aplicate aceste măsuri estimează că în străinătate ar putea vota aproximativ 300.000 de persoane, dublu faţă de primul tur. Fie că sunt în ţară, fie în afara ei, cei care merg la vot trebuie să aibă 18 ani împliniţi şi să vină la secţie cu un document de identitate valabil. Ca şi în diaspora, unde se ţine cont de ora locală, pe teritoriul României procesul electoral are loc în intervalul 7:00 – 21:00. Mâine alegătorii vor vota la secţia unde sunt arondaţi cu domiciliul, iar cei plecaţi din localitate pot vota în orice secţie pe listele suplimentare. Este şi o excepţie de la regulă. Locuitorii capitalei dacă sunt în Bucureşti nu pot vota decât în sectorul în care domiciliază. Pentru ca votul să fie valabil, ştampila trebuie pusă în interiorul patrulaterului cu numele candidatului dorit.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 noiembrie