Consiliul UE a promis că va lua noi măsuri pentru contracararea reunificării Crimeei cu Federaţia Rusă

Consiliul UE a promis să continue politica de nerecunoaştere a reunificării Crimeei cu Rusia „prin măsuri concrete ulterioare” – se arată în declaraţia finală, adoptată astăzi, a Consiliului UE, la nivel de miniştri de externe, în legătură cu Ucraina. Declaraţia miniştrilor nu conţine nici un fel de explicaţii referitoare la această formulare.
Consiliul UE s-a pronunţat astăzi, de asemenea, împotriva încălcării drepturilor omului „în Estul Ucrainei şi în Crimeea“, fără să comenteze situaţia generală existentă în acest domeniu pe teritoriul Ucrainei. După cum a declarat o sursă europeană pentru agenţia rusă TASS, pe culoarele reuniunii miniştrilor de externe ai UE, comunitatea va continua să elaboreze restricţii comerciale şi în domeniul acordării de vize în ceea ce priveşte Crimeea , în cadrul strategiei de nerecunoaştere a intrării peninsulei în componenţa Federaţiei Ruse.
„Consiliul UE a convenit, de asemenea, asupra deciziei de a continua elaborarea strategiei de neacceptare a intrării Crimeei în componenţa Federaţiei Ruse, asupra măsurilor suplimentare comerciale şi în domeniul acordării vizelor” – a arătat diplomatul. Sursa nu a putut preciza ce alte măsuri va mai putea propune Comisia Europeană, deoarece Consiliul UE a început să elaboreze această strategie în luna iunie a acestui an şi până în prezent UE a interzis deja acordarea de vize cetăţenilor din Crimeea care au paşapoarte ruseşti, le-a interzis propriilor vase comerciale să intre în porturile din Crimeea şi a interzis , de asemenea, exportul în Europa al produselor din Crimeea care nu au fost vămuite de organele vamale ucrainene. Comisia Europeană nu a putut răspunde la întrebarea TASS care sunt mărfurile din Crimeea care s-au livrat în ţările membre UE în anul 2013.

(www.itar-tass.com – 17 noiembrie)