Klaus Iohannis – primele declaratii dupa vot.

Klaus Iohannis le-a mulţumit românilor pentru votul acordat ieri şi şi-a exprimat respectul pentru prezenţa numeroasă la urne a românilor din afara ţării. El a criticat modul cum s-a desfăşurat votarea în diaspora şi a cerut guvernului să-i demită pe cei vinovaţi, iar preşedintelui în exerciţiu – să-i recheme de la post pe diplomaţii care nu au gestionat situaţia corespunzător. De asemenea, a solicitat parlamentului să ia în discuţie urgent posibilitatea legalizării votului electronic sau prin corespondenţă. Klaus Iohannis consideră că rezultatul alegerilor prezidenţiale este un semnal extrem de puternic al românilor pentru o schimbare profundă în România, atât pentru el, cât şi pentru clasa politică, şi a punctat priorităţile imediate în viziunea sa.

Klaus Iohannis: Îi îndemn pe politicieni să judece bine ce au de făcut în zilele următoare. Solicit parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi graţierii şi să o pice. Tot mâine, rog parlamentul să ia în discuţie toate solicitările venite din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate. Tot legat de semnalul dat de români, invit guvernul să poftească în parlament cu bugetul pentru 2015, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Klaus Iohannis, câştigătorul alegerilor prezidenţiale de ieri, conform ultimelor rezultate comunicate de Biroul Electoral Central. La ora 11:00, după centralizarea proceselor verbale din peste 99% din secţiile de votare, 54,50% dintre opţiuni sunt în favoarea candidatului ACL, faţă de 45,49% pentru candidatul PSD, Victor Ponta.