Mesaje pentru Iohannis

Au venit deja felicitări din străinătate pentru viitorul preşedinte. Primul şef de stat care l-a sunat pe Klaus Iohannis după victorie a fost preşedintele Republicii Moldova.
Reporter: Nicolae Timofti l-a felicitat pe Klaus Iohannis şi l-a invitat să viziteze Republica Moldova, iar invitaţia a fost acceptată de preşedintele ales al României.
Nicolae Timofti: Dlui Iohannis, îi doresc ca dumnealui, la fel să susţină Republica Moldova în realizarea cursul nostru proeuropean şi sunt sigur că noi în relaţiile noastre bilaterale ne vom apropia mai mult şi în folosul ambelor ţări.
Reporter: Şi premierul Republicii Moldova a transmis un mesaj Bucureştiului.
Iurie Leancă: Îl felicit pe preşedintele ales, dl Iohannis, pentru rezultatul scrutinului de ieri din România. Respect decizia, alegerea majorităţii cetăţenilor din România şi îi felicit de altfel pentru această participare extrem de activă. Moldova şi România au o agendă extrem de intensă şi sper că şi în continuarea ne vom axa pe realizarea obiectivelor de pe această agendă.
Reporter: Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a trimis felicitări şi a declarat că are încredere că „Iohannis va depune toate eforturile şi se va implica în întregime, împreună cu guvernul, pentru a ajuta România să facă faţă viitoarelor provocări politice, economice şi sociale”. Felicitări şi de la preşedintele PPE, Joseph Daul, care consideră că victoria lui Klaus Iohannis în alegeri „este o veste excelentă pentru România şi pentru întreaga UE. Este o victorie a valorilor de centru-dreapta şi sunt mândru de rolul jucat de PPE”. Klaus Iohannis este un politician pragmatic. România va avea de câştigat – afirmă Bernd Fabritius, deputat în Parlamentul federal al Germaniei, dar şi preşedinte al Uniunii saşilor transilvăneni din Germania.
Bernd Fabritius: Trebuie să felicit societatea românească pentru această decizie foarte clară prin care s-a ales principiul democraţiei, principiul statului de drept şi în care s-a dat o palmă cruntă tentativei de a bloca propriii cetăţeni de la folosirea dreptului la vot. Este un rezultat grozav.

TVR 1 (17 noiembrie)